Fermentisani (beskvasni) hleb – Kristina Gašpar

0

Fermentisani (beskvasni) hleb – Kristina Gašpar

Fermentisani (beskvasni) hleb – priprema ovog hleba zahteva malo više vremena i malo rutine, ali ne treba da brinete. Dovoljno je da ga jednom, eventualno dva puta, napravite i shvatićete da nije u pitanju nista komplikovano.

U pripremi ovog hleba je vreme najbitniji faktor jer njegova priprema traje 48 sati.

Nemojte zbog toga odustati.

Kada ga jednom budete napravili i probali, pravićete ga uvek (pod uslovom da ste ljubitelj ovakvih hlebova). Najukusniji je kada se premaže puterom, pospe morskom solju i nekim aromatičnim biljkama poput origana, ruzmarina, peršunovog lista…

Od fermentisanog hleba, svakako, možete napraviti i ukusne sendviče.

Brašna možete kombinovati i eksperimentisati. Kada god ga pripremam, koristim druga brašna, semenke, pahuljice, klice,.. Drugačiji odnos svega toga. Kombinacija koja mi se posebno dopada je crno brašno (tip 850 ili 950)

i kim.

fermentisani-hleb-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-onlinefermentisani-hleb-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-online-02fermentisani-hleb-Kristina-Gaspar-recepti-i-kuvar-online-04

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog: Domaćica za vas

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Fermentisani hleb - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Fermentisani (beskvasni) hleb – Kristina Gašpar

Priprema ovog hleba zahteva malo više vremena i malo rutine, ali ne treba da brinete. Dovoljno je da ga jednom, eventualno dva puta, napravite i shvatićete da nije u pitanju nista komplikovano.
Vreme pripreme 20 minutes
Termicka obrada 1 hour
Ukupno vreme 1 hour 20 minutes
Broj osoba 5 osoba

Sastojci

  • 1 šolja integralnog brašna (ja sam koristila mešavinu pšeničnog ražanog i heljdinog)
  • 2 šolje crnog brašna tip 950
  • 2 kašike mlevenog rogača
  • 2 kašike mlevenih semenki bundeve
  • 2 kašike lanenog semena
  • 1 kašika kima
  • 1 kašičica morske soli
  • 1,5 šolja vode
  • 100 g brašna za mešenje hleba okvirno.

Uputstvo za pripremu

  1. Izmešajte sva brašna.
  2. U staklenoj ili porcelanskoj posudi, umutite 1 šolju brašna, so i 1 šolju vode.
  3. Poklopite i ostaviti da smesa fermentise. Neophodno je da stoji 24h osim ukoliko u prostoriji nije jako toplo, u tom slučaju je dovoljno i 12h.
  4. Kada smesa fermentiše, tj. kada se pojave mali mehurići, kao na fotografiji, možete nastaviti sa pripremom beskvasnog hleba.
  5. U fermentisanu smesu dodajte sve ostale sastojke i preostalu količinu vode, pa umesite testo. Mesite ga pobrašnjenoj posudi. Posipajte je dobro da vam se testo ne bi lepilo.
  6. Šerpicu prečnika 15 cm obložiti papirom za pečenje i staviti hleb.
  7. Neopodno je da hleb ponovo odstoji izvesno vreme, dok ne naraste.
  8. Šerpicu poklopite i stavite na neko toplo mesto.
  9. Ako hleb pravite u zimskim danina, stavite ga pored grejnog tela.
  10. Proces fermentacije možete ubrzati i tako što ćete šerpicu u kojoj je hleb staviti u posudu sa toplom vodom i ušuškati krpama.
  11. Vodu je potrebno zameniti kada se ohladi.
  12. Voda ne bi trebalo da prelazi 50 stepeni.
  13. Kada konstatujete da se hleb udvostručio (ili manje narastao, koliko će hleb da naraste, zavisi i od korišćenih vrsta brašna), možete ga peći.
  14. Rernu zagrejte na 150 stepeni i stavite hleb da se peče.
  15. Nakon 30 minuta pečenja, pojačajte temperaturu na 180-200 stepeni i pecite hleb još 30 minuta.

Beleške

Pečen hleb izvadite iz šerpe i ostavite da se ohladi na papiru na kom se pekao. Pre sečenja, hleb treba skroz da se ohladi. Ovako pripremljen hleb je blago kiselkastog ukusa i neodoljivog mirisa. Ne mrvi se, vlažan je i dugo ostaje svež.

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.