Fina čorba od sočiva i ječma sa povrćem – Marijana Primc Anastasijević

Fina čorba od sočiva – recept za zdravu čorbu za letnje dane. Odlična i za vegetarijance.

Ovaj recept se lako se priprema i ima samo 300 kalorija po porciji. Navedena količina je za 4 osobe i sprema se sa 1-1,5 litrom vode, a svi sastojci se mogu i multiplicirati više puta, a količina vode se može i smanjiti, što povećava gustinu čorbe. Čorba od sočiva služi se topla, uz dodatak peršunovog lista, za ukras. Ovo je posno jelo.

Čorba od sočiva i ječma sa povrćem - Recepti i Kuvar online
Čorba od sočiva i ječma sa povrćem – Recepti i Kuvar online

Fina čorba od sočiva i ječma sa povrćem – Marijana Primc Anastasijević

Zdrava čorba od sočiva za letnje dane. Odlična i za vegetarijance.

  • 100 gr crveno sočivo
  • 100 gr ječam
  • 1 komad šargarepa (srednje veličine)
  • 1 komad peršun (koren i list, srednje veličine)
  • 1 komad celer (mali)
  • 1/2 komad tikvica (pola veće)
  • 4 komada lovorov list
  • 4 kašike pasirani paradajz
  • muškatni oraščić
  • 2 kašike maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • 1,5 litar voda
  1. Sočivo i ječam potopiti u hladnu vodu, tako da ih skroz pokrije.
  2. Dok se sočivo natapa, iseckati 1 šargarepu, 1 koren peršuna, mali koren celera i pola veće tikvice na kockice, a peršunov list sitno naseckati
  3. Zakuvati 1-1,5 l vode do ključanja.
  4. Procediti sočivo i ječam.
  5. Smanjiti temperaturu, ali da voda i dalje vri. Dodati sočivo i ječam u ključalu vodu. Kuvati 10 minuta na jakoj varti u povremeno mešanje. Paziti da ne iskipi.
  6. Nakon 10 minuta dodati ostalo povrće, lovorov list i maslinovo ulje.
  7. Ukoliko je potrebno, smanjiti još toplinu kuvanja, pa nakon 10 minuta dodati naribani oraščić, pola sitno iseckanog peršunovog lista, so i biber po ukusu i dodati paradajz pire.
  8. Kuvati još oko 30 minuta. Dok se sočivo ne počne da raspada.
  9. Servirati vruće, sa dodatkom svežeg peršunovog lista.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Fina čorba od sočiva i ječma sa povrćem – Marijana Primc Anastasijević

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.