Gomboce - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online
Gomboce - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Gomboce.

Gomboce, sastojci:

  • 500 gr krompira,
  • 2 jajeta,
  • 400 gr brašna i malo više.

Od voća:

  • šljive očišćene od koštica oko 30 komada

Za uvijanje:

  • 250 gr prezli,
  • 7 kašika kristal šećera.

Gomboce, priprema:

  • Krompir očistiti i iseći na kocke i skuvati.
  • Kuvani krompir ocediti i izgnječiti kao za pire.
  • Dodati kašiku masti ili ulja, malo posoliti i izmešati.
  • Ostaviti krompir pire da se ohladi.
  • U ohlađen krompir dodati 2 jajeta i brašno da se zamesi testo.
  • Uzeti lopticu testa i rastanjiti. U sredinu staviti šljivu ili kajsiju i napraviti knedlu. Pri pravljenju knedli, loptice i ruke posipati brašnom kako se ne bi lepile. Ponavljati dok se testo ne potroši.
  • U veću šerpu sipati vodu, sipati jednu kašiku soli i ostaviti da provri.
  • U prokuvanu vodu staviti knedle i kad ponovo prokuva, kuvati još oko 5 minuta i vaditi ih u prezlu, pomešanu sa šećerom i uviti.
  • Prezla može i da se proprži na masti ili ulju i kad se ohladi, da ce doda šećer i izmeša, ili samo da se pomeša prezla i šećer, već kako ko voli.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!