Grenadir marš iz bakine kuhinje – Kristina Gašpar

Poreklom sam iz Vojvodine, tačnije iz Banata, ali do skoro nisam znala da se ovo jelo zove „nasuvo“. Mada „nasuvo“ svakako nije kompletan naziv, to bi bio samo opisni pridev – nasuvo s krompirom govori već nešto više. Bilo kako bilo, moja baba kao i svi ostali u familiji ovo jelo poznaju pod nazivom grenadir marš. Obožavali smo ga i kao deca, ali i sada kada smo već svi veliki.

Najlepši je kada se priprema sa domaćom testeninom, ali ne pravimo pitanje ni kada je od kupovne. Baba je uvek pravila i ajnpren čorbu kada i grenadir marš. Recept za ajnpren čorbu, možete naći OVDE.

Količine sastojaka nisu obavezujuće – možete stavljati više ili manje, kako testenine tako i krompira. Navodim osnovne začine koje je baba koristila za pripremu ovog jela.

Pored dole navedenih začina, dodajem i sledeće: alevu papriku i začinsko bilje. Ljuta paprika je, po meni, u ovom jelu neizbežna, ali sve je to stvar ukusa.

Grenadir marš, sastojci:

  • 700 g krompira
  • 250 g testenine
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje po potrebi
  • začini: so, biber i mešavina začina
Grenadir marš iz bakine kuhinje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Grenadir marš iz bakine kuhinje – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Grenadir marš iz bakine kuhinje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Grenadir marš iz bakine kuhinje – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Grenadir marš, priprema:

  • Krompir oljuštiti, iseći na kockice i obariti.
  • Testeninu skuvati prema uputstvu sa kesice.
  • Luk pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.
  • Ukoliko dodajete alevu papriku, dodajte je u luk i propržite nekoliko sekundi.
  • Sjedinite sve sastojke i začinite po ukusu.
  • Sveže začinsko bilje, dodajte na kraju.

Uz ovo jelo se savršeno slaže kupus salata. Od začinskog bilja naječešće koristim: peršunov list, origano i bosiljak. Sada sam napravila miks kresa, rukole, origana bosiljka i peršuna. Po tradicionalnom, izvornom receptu, ne ide začinsko bilje.

Ono tada, osim peršuna, nije bilo popularno kao sada. Ali to svakako ne znači da jelo ne treba da prilagodite kako svom ukusu tako i gastro trendovima.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Grenadir marš iz bakine kuhinje – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.