Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Grenadir marš iz bakine kuhinje – Kristina Gašpar

Grenadir marš ili nasuvo

0

Poreklom sam iz Vojvodine, tačnije iz Banata, ali do skoro nisam znala da se ovo jelo zove „nasuvo“. Mada „nasuvo“ svakako nije kompletan naziv, to bi bio samo opisni pridev – nasuvo s krompirom govori već nešto više. Bilo kako bilo, moja baba kao i svi ostali u familiji ovo jelo poznaju pod nazivom grenadir marš. Obožavali smo ga i kao deca, ali i sada kada smo već svi veliki.

Najlepši je kada se priprema sa domaćom testeninom, ali ne pravimo pitanje ni kada je od kupovne. Baba je uvek pravila i ajnpren čorbu kada i grenadir marš. Recept za ajnpren čorbu, možete naći OVDE.

Količine sastojaka nisu obavezujuće – možete stavljati više ili manje, kako testenine tako i krompira. Navodim osnovne začine koje je baba koristila za pripremu ovog jela.

Pored dole navedenih začina, dodajem i sledeće: alevu papriku i začinsko bilje. Ljuta paprika je, po meni, u ovom jelu neizbežna, ali sve je to stvar ukusa.

Grenadir marš, sastojci:

  • 700 g krompira
  • 250 g testenine
  • 1 glavica crnog luka
  • ulje po potrebi
  • začini: so, biber i mešavina začina
Grenadir marš iz bakine kuhinje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Grenadir marš iz bakine kuhinje – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Grenadir marš iz bakine kuhinje - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Grenadir marš iz bakine kuhinje – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Grenadir marš, priprema:

  • Krompir oljuštiti, iseći na kockice i obariti.
  • Testeninu skuvati prema uputstvu sa kesice.
  • Luk pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni.
  • Ukoliko dodajete alevu papriku, dodajte je u luk i propržite nekoliko sekundi.
  • Sjedinite sve sastojke i začinite po ukusu.
  • Sveže začinsko bilje, dodajte na kraju.

Uz ovo jelo se savršeno slaže kupus salata. Od začinskog bilja naječešće koristim: peršunov list, origano i bosiljak. Sada sam napravila miks kresa, rukole, origana bosiljka i peršuna. Po tradicionalnom, izvornom receptu, ne ide začinsko bilje.

Ono tada, osim peršuna, nije bilo popularno kao sada. Ali to svakako ne znači da jelo ne treba da prilagodite kako svom ukusu tako i gastro trendovima.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.