Gurabije, stari, dobro poznat recept. Slikala sam na heklanoj šustikli, mojih ruku delo. Nekada smo se u selu okupljali, jedno veče kod jedne komšinice, pa kod druge, pa kod mene i tako bi, do duboko u noć, sedele i heklale, vezle i pričale. Pripremile bismo i neki slaniš.
Gurabije, sastojci:
- 900 gr brašna,
- 300 gr šećera,
- 2 kašike mleka,
- 4 jajeta,
- 1 ravna kašičica sode bikarbone,
- 200 gr svinjske masti.
Za posipanje:
- 2 kašike šećera,
- 1 kašika seckanih oraha
Gurabije, priprema:
- Ručnom žicom za mućenje dobro razmutiti mast i 100 gr brašna. Ostatak brašna sipati u dublju posudu, dodati mast, šećer, mleko, sodu bikarbonu i jaja (odvojiti jedno belance sa strane).
- Zamesiti testo i rastanjiti oklagijom u veliki krug. Okruglom modlom (ili čašom) vaditi gurabije pa ih poređati u pleh obložen pek-papirom.
- Ručnom žicom za mućenje ulupati penu od belanceta, pa malom kašičicom staviti na svaku gurabiju.
- Preko posuti seckanim orasima pomešanim sa šećerom. Gurabije peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene (oko 15 minuta).
Vreme pripreme: 40 minuta
Broj porcija: 6
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!