U knjižari Vulkan u Sremskoj ulici, u Beogradu, dr Alen Delabo (Alain Delabos) predstavio je svoju knjigu Hrono ishrana na francuski način. Dr Delabo je tvorac koncepta hrono ishrane (la chrono-nutrition®), jednog od najpopularnijih koncepata ishrane na svetu, a koji je izuzetno popularan u Srbiji.
Dr Alen Delabo je doktor medicine, hrono nutricionista, direktor odseka za klinička istraživanja IREN’S-a, Evropskog Instituta za istraživanje ishrane i zdravlja. Kao klinički lekar, od 1986. bavi se proučavanjem kliničkih manifestacija grešaka u ishrani, što mu je omogućilo da definiše pravila morfološke evaluacije, a uporedo sa ovim, on definiše i pravila hrono ishrane. Koncept hrono ishrane stvorio je 1987. godine u Francuskoj, a prvu knjigu je napisao 1999. godine., te ove godine proslavlja 30 godina od kada je hrono ishrana stvorena kao koncept ishrane.
Uz činjenicu da je njegove knjige jako teško kupiti i da je do sada moglo da se do njegovih knjiga dođe preko interneta i samo na francuskom jeziku, štampanje njegove knjige na srpskom jeziku izazvalo je veliku pažnju javnosti. Prostorije knjižare Vulkan su bile dupke pune, kako zainteresovanih poštovalaca koncepta hrono ishrana, tako i novinarskih ekipa koje su strpljivo čekale svoj red da porazgovaraju sa dr Delaboom. Kratak uvod u prezentaciju knjige dala je Ana Ćubela.
Pogledajte kakva je bila atmosfera na promociji knjige Hrono ishrana na francuski način dr Alena Delaboa:
Iskoristili smo priliku da par minuta pre zvanične prezentacije knjige Hrono ishrana na francuski način porazgovaramo sa dr Alenom Delaboom o najvažnijim pitanjima u vezi koncepta hrono ishrane.
Recepti i Kuvar online: Dr Delabo, kako komentarišete naslove u medijima: “Skinite i do 50 kilograma a jedite koliko želite?”
Dr Alen Delabo: Kod dijeta kod kojih se kilogrami skidaju na ovaj način, problem je u tome što su rigoroznije a i opasnije su po pitanju ljudskog zdravlja, takođe, i tu postoji problem da će, najverovatnije, povratiti više kilograma, nego što su skinuli. To je bio problem sa Dukanovom dijetom u Francuskoj, na primer (Dukan Diet by Pierre Dukan, prim.aut.).
Recepti i Kuvar online: Koliko su količine obroka važne?
Dr Alen Delabo: Ja sam odredio neke standardne količine obroka za određene tipove osoba, to je osnova, ali svaki pojedinac bi trebalo da jede onoliko koliko je gladan – što ne znači da bi trebalo da preteruje! I tako treba postupati, dok se to, na neki način ne izniveliše u funkciji toga kako se njegovo telo razvija: da li gubi kilograme ili ne.
Recepti i Kuvar online: Koliko je u vašem konceptu hrono ishrana važan odnos baznih i kiselih namirnica (alkalizacija)?
Dr Alen Delabo: Upravo je važno! Potrebno je praviti kombinaciju, npr.: meso – kao kiselo i povrće – kao bazno. Kao sir i hleb, odnosno riba i povrće. I voće, uvek i obavezno u kombinaciji sa biljnim mastima. Nikada samo voće!
Recepti i Kuvar online: Kako komentarišete činjenicu da se u Srbiji u okviru određenih koncepata hrono ishrane propagira zabrana korišćenja korenastog povrća, recimo, velika je rasprava na Internetu da li šargarepu treba koristiti ili ne, zbog glikemijskog indeksa… Mi znamo za činjenicu da u okviru koncepta hrono ishrane vi zabranjujete korišćenje namirnica koje sadrže laktozu, ali za zabranu šargarepe nismo čuli…
Dr Alen Delabo: Sve je u umerenosti, naravno. Sa svim namirnicama ako se preteruje, onda je to opasno. Ako neko ima dijabetes, onda neće jesti šargarepu, alkohol je opasan sam po sebi, itd… Kako je opasno preterivati sa mesom, ne treba preterivati ni sa povrćem. Možete pojesti jednu šargarepu, ali nema nikakvog smisla reći: nemojte jesti šargarepu uopšte! Ali, nema smisla ni pojesti kilogram šargarepe! Ako ste dijabetičar, ponavljam, ne treba da je jedete.
Recepti i Kuvar online: Samo da vam objasnimo zašto smo postavili ovo pitanje – mnogi sajtovi u Srbiji koji se bave hrono ishranom zabranjuju upotrebu šargarepe.
Dr Alen Delabo: (glasan smeh!) Ne, ne, sve je u umerenosti!
Simpatični, smireni, 75-to godišnji doktor Delabo, svojom prezentacijom očarao je sve prisutne.
Koje su najvažnije poruke sa promocije njegove knjige Hrono ishrana na francuski način?
Hrono ishrana nije dijeta! Hrono ishrana je način ishrane i način života. Sve je u umerenosti. Trebalo bi težiti takvom načinu ishrane, koji će vas ispuniti srećom i zadovoljstvom. Takav način ishrane bi trebalo da omogući da budete dobrog zdravlja i lepe figure!
Svako bi trebalo da sledi svoj apetit – jedite koliko vam je potrebno. Propisane količine su važne, jedite koliko ste gladni, ali, ne preterujte!
Ne bi trebalo jesti bilo šta što sadrži laktozu: mleko, mladi sir, jogurt – ali, može se jesti kačkavalj, pavlaka i puter.
Dakle, šta je “zabranjeno”:
- proizvodi koji sadrže laktozu, osim kačkavalja, pavlake i putera
- supe, bujoni – od kojih se dobija celulit (naročito ih ne treba konzumirati u večernjim satima i naročito se ne preporučuju ženskoj populaciji). U toku letnjih meseci može se napraviti i poneki “prekršaj” i može se konzumirati supa, jer sprečava dehidrataciju organizma
- industrijske namirnice – sva industrijski proizvedena hrana, koja sadrži konzervanse, odnosno dodatke koji goje
- umaci i sosovi koji sadrže šećer: kečap, sosovi za roštilj
Sve ostalo je “dozvoljeno”, ali ne bez određenih pravila – ne bez redosleda i ne zajedno.
Najvažniji obrok u toku dana je doručak (nikad ne izbegavajte doručak), pa zatim slede ručak i večera.
Za užinu bi trebalo konzumirati voće, obavezno uz orašasto voće (biljne masnoće), jednom nedeljno i nešto slatko (bez dodatog šećera).
Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, obavezno konsultujte svog lekara i tražite preporuku za neki vitaminski preparat, kao i prirodne proteinske štanglice bez dodatog šećera koje biste trebalo da konzumirate kao dopunu ishrani.
Gostujući na TV Pink u okviru Teme jutra, Dr Alen Delabo je izjavio da je bio veoma začuđen da je metoda hrono ishrana (la chrono-nutrition®), koju je ustanovio pre 30-tak godina poznata u Srbiji, iako nikada, nikoga u Srbiji nije naučio da se bavi hrono ishranom. Ali, očigledno, ljudi su čitali njegove knjige i mnogi ljudi su ga kopirali, što ga je zabavilo… Dr Alen Delabo je rekao da je stvorio koncept hrono ishrane u Francuskoj 1987. godine, i prvu knjigu je napisao 1999. godine, što znači da je ove godine 30 godina od kada je uveo ovu metodu, koja apsolutno nema veze sa dijetama za mršavljene. “I u Francuskoj i Evropi sam, naravno, patentirao to ime (hrono ishrana, prim. aut.) i zaštitio, ali, očigledno, to nije bilo potpuno efikasno…” – izjavio je dr Alen Delabo, tvorac koncepta hrono ishrana.
Ceo intervju dr Alena Delaboa na TV Pink, pogledajte ovde:
Portal Recepti i Kuvar je posvetio mnogo prostora i vremena tekstovima o konceptu hrono ishrana dr Alena Delaboa, pa preporučujemo neke od najbitnijih tekstova.
TAJNA KONCEPTA HRONO ISHRANE DR DELABOA
HRONO KUHINJA: KAKO ZAPOČETI HRONO DIJETU?
HRONO KUHINJA: ŠTA JESTI DRUGE NEDELJE?
HRONO DIJETA: IZRAČUNAJTE KOLIČINE ZA VAŠE OBROKE
Na kraju prezentacije uvaženi gosti su postavljali direktna pitanja dr Alenu Delabou o konkretnim problemima. Mogle su se čuti potresne priče o velikim zdravstvenim problemima kako starijih, tako i mladih. Na sva pitanja doktor je odgovorio smireno, uz smešak, na njemu svojstven način.
Posebnu zahvalnost dugujemo Mariji Milovanović, PR menadžeru iz Vulkan izdavaštva, koja nam je omogućila razgovor i intervju sa dr Alenom Delaboom. Na kraju, za naš primerak knjige Hrono ishrana na francuski način, dobili smo ličnu posvetu i potpis tvorca koncepta hrono ishrana.
Da li se i kako Hrono ishrana na francuski način razlikuje od hrono ishrane na srpski način? Ne znamo, verovatno ne. Prezentacija i pojavljivanje knjige dr Alena Delaboa je već dala odgovore na mnoge tabu teme, uz činjenicu da su “pale” mnoge zablude – poput “zabrane” konzumiranja šargarepe. S obzirom da je dr Alen Delabo na promociji izjavio da je u planu izdavanje još jedne knjige, koja će biti posvećena lepšem polu, sigurni smo da će se ovaj pozitivan trend nastaviti a da će mnoge maske i zablude u vezi koncepta hrono ishrana nastaviti da padaju…
Portal Recepti i Kuvar online obezbedio je jedan primerak knjige Hrono ishrana na francuski način, sa ličnom posvetom i potpisom dr Alena Delaboa, u saradnji sa Vulkan izdavaštvom, i koja će biti dodeljena kao poklon za najbolji recept meseca jula, na zadatu temu: recept za hrono ishranu.
Merci beaucoup, docteur Delabos!
Beograd, 22.06.2016.
Razgovor sa dr Alenom Delaboom vodio Miodrag Ilić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!