Ukusan, brz i jednostavan recept za rižoto za 2 osobe.
Jednostavan recept za rižoto, sastojci:
- 150 gr (dve kutlače) Arborio pirinča;
- 4.5-5 dl (7-8 kutlača) bujona (bistra supa);
- 150 gr (jedna veća glavica) crnog luka;
- 2 čena belog luka;
- 1 dl belog vina;
- 40 gr (20+20 gr) putera;
- 2 kašike maslinovog ulja;
- 30-40 gr mlevenog parmezana;
- 1/4 veze peršunovog lista.
Jednostavan recept za rižoto, priprema:
- U zagrejanu šerpu sipati maslinovo ulje i 20 gr putera;
- Dodati crni luk;
- Smanjiti vatru i začiniti;
- Kada luk postane staklast, dodati beli luk i kratko propržiti;
- Dodati arborio pirinač i propržiti ga;
- Naliti belo vino;
- Uz povremeno mešanje sačekati da vino ispari;
- Potom nalivati vrelim bujonom kutlaču po kutlaču;
- Svaka kutlača bujona mora prvo da se ukuva pre nego se nalije nova;
- Povremeno mešati;
- Kada pirinač nabubri, probati zrno koje treba sada da bude mekano i lepljivo spolja, a blago tvrdo u sredini;
- Dodati parmezan;
- Isključiti vatru;
- Dodavati kocku po kocku hladnog maslaca uz stalno mešanje;
- Skloniti šerpu sa ringle, poklopiti je i ostaviti 2-3 minuta da rižoto odmori;
- Na servirani rižoto posuti parmezan i sečeni peršun;
Video recept:
https://www.youtube.com/watch?v=TSHTnMFGkrY&t=3s
Marija Milošević
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!