Kakvu hranu pripremiti za dugo putovanje automobilom?
Kakvu hranu pripremiti za dugo putovanje automobilom?

Kada obavljate dugu vožnju automobilom, možete lako da padnete pod iskušenje brze hrane i nezdravih grickalica. Planiranje unapred i priprema nutritivnih obroka mogu da učine vožnju znatno podnošljivijom i da vam održe visok nivo energije.

Kakvu hranu pripremiti za dugo putovanje automobilom je pitanje o kojem mnogi putnici ne misle na vreme, a onda možete doći u situaciju da dodatno jurite ili prosto ne uspete da nabavite sve što vam treba.

Ne morate da izdvojite previše vremena da biste se opskrbili namirnicama za dugu vožnju, ali svakako nije pametno da to ostavljate za pred sam polazak. Marko Petković iz agencije za otkup automobila često obavlja duge vožnje i otkriva vam savete kakvu hranu pripremiti kada putujete automobilom.

Zašto nositi svoju hranu na put uopšte?

Idete na dug put, pretpostavljamo da vozite autoputom, možda se pitate zašto da se bakćete sa spremanjen hrane za put kada postoje brojni moteli i restorani koje možete da posetite? Tačno, postoje restorani, ali fora je sledeća.

Restorani kao restorani su svakako skuplja varijanta. Osim toga, restorani pored puta su specifični po jednoj stvari – ne očekuju goste nazad.

Šta to znači? Pa zamislite da treba da uradite nešto za osobu koju znate da više nikada nećete videti u životu. Da li biste se potrudili isto koliko i za nekoga od koga želite da ponovo dođe kod vas?

Ne mora da znači da su svi restorani na putu takvi, ali verujemo da su im standardi prilično niži nego za restoran u centru grada.

Izbegavanjem restorana ćete uštedeti novac i znaćete tačno šta ste pojeli.

Kada o govorimo o restoranima mislimo na čitave obroke, ali ne smemo ni da zaboravimo grickalice. Dobar razlog da spremite sve namirnice pre polaske jesu napumpane cene na pumpama i prodavnicama usput, gde su cene sigurno veće od onih u lokalnim prodavnicama.

Kakvu hranu pripremiti za dugo putovanje automobilom?
Kakvu hranu pripremiti za dugo putovanje automobilom?

Šta vam je potrebno?

Izbog hrane će zavisiti od dužine putovanja, ali pretpostavićemo da planirate da budete na putu dva dana. Neophodan vam je prenosivi frižider u koji ćete spakovati kvarljive namirnice, a pretpostavićemo da doručkujete pre puta kod kuće.

S tim u vidu, ovo bi bile okvirne namirnice za dva dana puta po osobi:

 • Prvi dan na putu
  • Ručak: 3 kuvana jaja, 1 – 2 parče hleba
  • Užina: šaka orašastog voća – 50 gr (pomešajte badem, lešnike, orah)
  • Večera: 200 – 300 gr pečenog pilećeg filea sa pirinčem (50 gr)
  • Voćkica
  • Voda: 2l  
 • Drugi dan na putu
  • Doručak: pita sa jogurtom
  • Ručak: 3 kuvana jaja, 1 – 2 parče hleba
  • Užina: granola bar
  • Večera: 200 – 300 gr pečenog pilećeg filea sa pirinčem (50 gr)
  • Voćkica
  • Voda: 2l  

Malo pojašnjenje: Kuvana jaja su odlična jer možete da ih skuvate odjednom i držite par dana bez problema, a jaja su veoma nutritivna namirnica. Kada je hleb u pitanju, najbolje je da se odlučite za ovseni ili ražani hleb, jer zauzima manje mesta od običnog belog, znatno je nutritivniji i održava svežinu mnogo duže.

Piletina se takođe može spremiti „na veliko” i držati nekoliko dana, a predstavlja odličan izvor proteina i vitamina sa niskim brojem kalorija. Pirinač isto možete spremiti unapred u većim količinama za kasnije.

Spakujte i voćke koje možete pojesti u hodu – banane, jabuke, pomorandže.

Ako planirate duže putovanje izbegavajte spremanje hrane sa prelivima i sosevima, već se držite suve hrane. Takođe, obratite pažnju ako pravite sendviče za par dana, tj izbegavajte pavlaku, paradajz i ostale namirnice koje dobiju ustajali ukus nakon par dana.

Ne zaboravite da pijete tečnost

Nije retkost da nam telo šalje pomešane signale, tj da žeđ pomešamo sa glađu. Kada smo u kolima često smo okupirani nekim drugim stvarima, bilo da čitamo knjigu, gledamo film ili slušamo muziku i gledamo kroz prozor.

U tim situacijama možemo zaboraviti da pijemo tečnost, a kada konačno osetimo žeđ pomislimo da smo gladni. Držite dovoljno vode za sve prisutne (1 l po osobi na 4 sata) i redovno se hidrirajte. Ovo je naročito bitno za onog ko vozi.

Ako ne volite da pijete običnu vodu dodajte krastavac, sveže voće ili steviu da biste vodi dali ukus i držali kalorije na niskom nivou.

Ne zaboravite da dobro privežete frižider kako se namirnice ne bi tumbale, pripremite pribor i ubruse. Nije loše informisati se o saobraćajnim propisima u Evropi ako prelazite više granica.

Izvor: putujsigurno.rs

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!