Kavurma – sirotinjska hrana – Nada Georgijev-Gačić

Kavurma, sirotinjska hrana. Jesenji običaji u mom Banatu.

Kavurma, sastojci:

  • 1 kg crne džigerice,
  • 1 kg bele džigerice (pluća),
  • 1 kg tankih creva,
  • 1 kg crnog luka +1/2 kg crnog luka,
  • 50 gr aleve paprike,
  • po ukusu soli i mlevenog crnog bibera,
  • lišće lovora,
  • 50 gr belog luka

Kavurma, priprema:

  • U međuvremenu, lepo isperana svinjska creva potopite u rastvor sekanog crnog luka i vode i držite ih pola sata, uz dodatak sitno seckanog belog luka. Izvadite creva iz marinade i kuvajte desetak minuta u malo vode sa listom lovora.
  • Iseckani crni luk kratko popržite na masti, dodajte alevu papriku, sitno iseckane iznutrice i creva. Izmešajte i pržite na jakoj vatri nekoliko minuta, a nakon toga sipajte u odgovarajuće činije.

Posle pripreme i kuvanja, dakle, dobili ste mezetluk koji je i predjelo i glavno jelo. Koje se jede i hladno i toplo. Zovu ga sirotinjska hrana.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kavurma – sirotinjska hrana – Nada Georgijev-Gačić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.