Kavurma, sirotinjska hrana. Jesenji običaji u mom Banatu.
Kavurma, sastojci:
- 1 kg crne džigerice,
- 1 kg bele džigerice (pluća),
- 1 kg tankih creva,
- 1 kg crnog luka +1/2 kg crnog luka,
- 50 gr aleve paprike,
- po ukusu soli i mlevenog crnog bibera,
- lišće lovora,
- 50 gr belog luka
Kavurma, priprema:
- U međuvremenu, lepo isperana svinjska creva potopite u rastvor sekanog crnog luka i vode i držite ih pola sata, uz dodatak sitno seckanog belog luka. Izvadite creva iz marinade i kuvajte desetak minuta u malo vode sa listom lovora.
- Iseckani crni luk kratko popržite na masti, dodajte alevu papriku, sitno iseckane iznutrice i creva. Izmešajte i pržite na jakoj vatri nekoliko minuta, a nakon toga sipajte u odgovarajuće činije.
Posle pripreme i kuvanja, dakle, dobili ste mezetluk koji je i predjelo i glavno jelo. Koje se jede i hladno i toplo. Zovu ga sirotinjska hrana.
Nada Georgijev-Gačić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!