Kiflice sa čvarcima – Kristina Gašpar

Pogačice sa čvarcima ili kiflice sa čvarcima? Pogačice sa čvarcima su specijalitet za koji retko ko nije čuo. Ali ima onih koji ih nikada nisu pravili jer misle da je postupak pripreme suviše komplikovan. Najlepše pogačice sa čvarcima su one prave domaće – umešene kod kuće.

Možete da birate koje ćete čvarke staviti, a prezle izostaviti.

Pogačice sa čvarcima u obliku kiflica, zašto da ne?! Kiflice sa čvarcima kao i pogačice treba praviti sa svinjskom mašću. Nema potrebe dodavati ulje, margarin i slične masnoće. U nedostatku masti, svakako može, ali savetujem da ipak koristite mast kada god ste u mogućnosti.

Kiflice će se više listati ako se premazuju mašću. Isto se odnosi i na pogačice. Sastojci su isti kao i način pripreme, samo je oblik drugačiji. Neutralnu pavlaku sam koristila jer sam je imala. Možete je zameniti mlekom, vodom, jogurtom (ali koristite 2 dl)… Ništa se bitnije neće promeniti bez obzira što je masnija.

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 4 dl mleka
  • 3 dl neutralne pavlake (pavlaka za kuvanje)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika masti
  • 1 kg belog brašna, tip 400

Za premazivanje testa:

  • 300 g čvaraka
  • 100 g masti
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
Kiflice sa čvarcima - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kiflice sa čvarcima – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Kiflice sa čvarcima - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kiflice sa čvarcima – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kiflice sa čvarcima, priprema:

  • Razmutite kvasac, šećer i mlako mleko.
  • Sačekajte da se kvasac aktivira, da zapeni.
  • U posudu za mešenje sipajte brašno, dodajte so i sve lepo sjedinite.
  • Napravite udubljenje, sipajte kvasac i sve ostale sastojke.
  • Testo ostavite da naraste, kao i svako drugo kvasno testo.
  • Dok testo za kiflice sa čvarcima raste, pripremite čvarke za premaz – sjedinite čvarke, mast i biber.
  • Sameljite na mašini za meso ili u nekom procesoru za hranu.
    (Savetujem da sameljete i sitnije čvarke.)
  • Razvijte testo na površini koju ste posuli brašnom (oko 5 mm debljine).
  • Premažite ga smesom od čvaraka i preklopite.
  • Postupak preklapanja ponavljate dok ne utrošite skoro sve čvarke (ostavite 3 kašike).
  • Testo ostavite da se malo odmori – desetak minuta.
  • Razvijte ga u što duži pravougaonik, premažite smesom od masti čvaraka koju ste ostavili i secite na trouglove, naizmenično.
  • Uvijte kiflice.
  • Kiflice sa čvarcima premažite umućenim jajetom, pospite semenka i morskom solju, po želji.
  • Ostavite ih da se odmore 15-20 minuta, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni dok ne porumene.

O obliku i izgledu odlučujete sami.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kiflice sa čvarcima – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.