Kiflice sa makom – baba Juline kifle

Kiflice sa makom više volim nego štrudlu. Mogu da kažem da štrudle ne volim. Bez obzira što su sastojci manje-više isti, ipak biram kiflice sa makom.

Baba Julin recept je poslužio kao ideja. Baba Jula zapravo nije moja baba, ona je bila babina baba. Kiflice su se kod nas oduvek pravile.

Uz napomenu da su kiflice uvek bile sa slatkim punjenjima – uglavnom sa makom, orasima ili pekmezom. U pitanju su tradicionalni recepti koji su vrlo popularni i danas.

Kiflice sa makom - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Kiflice sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kiflice sa makom – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kiflice sa makom više volim nego štrudlu. Mogu da kažem da štrudle ne volim. Bez obzira što su sastojci manje-više isti, ipak biram kiflice sa makom.

  • 400 gr brašna
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 0,5 kesice suvog kvasca
  • 2,5 dl mleka (mlakog)
  • 2 žumanceta
  • 5 kašika ulja (maslaca, masti)
  • kora od limuna (rendana)

Fil:

  • 200 gr maka
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 dl mleka
  • 50 gr suvog grožđa

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka
  1. Sjedinite sve suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo. Ostavite ga da se udvostruči.

  2. Dok testo raste skuvajte mak – sjedinite mak i sve ostale sastojke. Kuvajte na nižoj temperaturi nekoliko minuta od momenta vrenja.

  3. Kada testo naraste, razvijte ga u u pravougaonik debljine oko 5 mm. Secite trouglove željene veličine. Na širi deo trougla stavite fil i uvijte kiflicu. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke.

  4. Kiflice ostavite na toplom mestu da narastu, oko pola sata.

  5. Premažite ih mešavinom jajeta i mleka i pospite po želji krupnim šećerom.

  6. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 15-20 minuta.

  7. Prohlađene kiflice možete posuti šećerom u prahu.

*Umesto ulja možete koristiti neke od navedenih masnoća (otopljene).
**Umesto suvog kvasca, možete koristi svež.

Neke kiflice možete puniti džemom po izboru.
U testo možete staviti cela jaja, ali u tom slučaju smanjite količinu mleka za 0,5 dl.
Ukoliko se odlučite samo za žumanca, umućena belnca možete staviti u mak ili od njih napraviti puslice.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kiflice sa makom – baba Juline kifle

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.