Koliko treba da vežbamo? - Pixabay
Koliko treba da vežbamo? - Pixabay

Koliko treba da vežbamo? Bez obzira na to da li želite da počnete sa vežbanjem jer želite da smršate, ili samo želite da imate više energije, treba da vodite računa o trajanju rekreacije.

Iako ishrana igra ključnu ulogu u mršavljenju, ali i zdravlju uopšte, vežbanje je važan deo jednačine.

U odnosu na to štaje vaš cilj, proverite koliko fizičke aktivnosti vam je potrebno.

Mršavljenje

Stvaranje kalorijskog deficita, koji za posledicu ima mršavljenje, težak je zadatak. Uglavnom se preporučuje da vežbate jedan sat dnevno tokom pet dana u nedelji, ali je važno i koje vežbe ćete primeniti. Treba da radite one vežbe koje će vam ubrzati otkucaje srca, ali i vežbe snage, koje će podstaći rast mišića, velikih potrošača kalorija u vašem organizmu.

Koliko treba da vežbamo? - Pixabay
Koliko treba da vežbamo? – Pixabay

Održavanje kilaže

Ako ste postigli svoj cilj i smršali koliko ste hteli, to ne znači da treba da prestanete s vežbanjem. Dakle, povećajte unos kalorija, ali ne smanjujte fizičku aktivnost, pa nastavite sa dosadašnjim režimom (sat dnevno, pet dana u nedelji).

PROČITAJ: VEŽBE ZA STOMAK

Da budete zdravi

Redovna fizička aktivnost važan je činilac zdravlja, a dokazano je i da smanjuje rizik od raka i drugih bolesti. Preporučuje se da vežbate barem 40 do 50 minuta dnevno pet dana u nedelji, kako biste, recimo, smanjili rizik od raka dojke.

Nije lako steći disciplinu i znojiti se 300 minuta svake nedelje, ali svoje treninge možete izdeliti na više delova. Recimo, ako vežbate umereno do intenzivno, možete tome posvetiti po 10 minuta u različitim periodima dana, ukoliko vam deluje da je sat vežbanja “u komadu” – previše.

Recimo, ako već vežbate na pokretnoj traci, neka vaš trening traje 30 minuta, a tokom dana se potrudite da hodate barem još toliko.

Izvor: BKTV news

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!