Komisbrot – Nada Georgijev-Gačić

Komisbrot.

Komisbrot, sastojci:

  • 300 gr brašna,
  • 150 gr suvog voća (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve, trešnje, napravite miks koji vam se dopada),
  • 100 gr orašastih plodova (bademi i orasi),
  • 100 gr kandiranih citrusa,
  • 125 gr margarina,
  • 200 ml svežeg mleka,
  • 150 gr šećera u prahu,
  • 50 g meda,
  • 50 ml brendija ili ruma,
  • 1 supena kašika mešavine začina (cimeta, đumbir, kardamon, karanfilić i vanila),
  • 1/2 kesice suvog kvasca,
  • na vrh noža kurkume i
  • 1 prstohvat soli.

Komisbrot, priprema:

  • Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem ili rumom, tako ostavite nekoliko sati da stoji.
    Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da „nadođe“ na toplom.
  • Preostalo brašno prosejte.
  • Dodajte so i začine. U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem. Margarin isecite na kockice i stavite oko udubljenja.
  • Mutite kašikom dok se ne dobije glatko gusto testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće oceđeno iz tečnosti.
  • Sipati u uži duguljasti pleh kao za hleb ili rolat, ili u kalup za kuglof.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Komisbrot – Nada Georgijev-Gačić

Recept za komisbrot

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Posne grilijaš oblande

Tražite recept za savršene posne grilijaš oblande? Otkrijte bakinu tajnu za hrskavu čaroliju od karamela i oraha koja se topi u ustima. Lako i brzo!

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Brzi uštipci – idealno za decu i (ne)najavljene goste

Brzi uštipci - najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani.