Komisbrot.
Komisbrot, sastojci:
- 300 gr brašna,
- 150 gr suvog voća (suvo grožđe, kajsije, urme, smokve, trešnje, napravite miks koji vam se dopada),
- 100 gr orašastih plodova (bademi i orasi),
- 100 gr kandiranih citrusa,
- 125 gr margarina,
- 200 ml svežeg mleka,
- 150 gr šećera u prahu,
- 50 g meda,
- 50 ml brendija ili ruma,
- 1 supena kašika mešavine začina (cimeta, đumbir, kardamon, karanfilić i vanila),
- 1/2 kesice suvog kvasca,
- na vrh noža kurkume i
- 1 prstohvat soli.
Komisbrot, priprema:
- Suvo voće sitno isecite i prelijte brendijem ili rumom, tako ostavite nekoliko sati da stoji.
Mleko ugrejte i dodajte 1-2 supene kašike od brašna, med i kvasac i ostavite da “nadođe” na toplom. - Preostalo brašno prosejte.
- Dodajte so i začine. U centru napravite udubljenje u koje sipajte mleko sa kvascem. Margarin isecite na kockice i stavite oko udubljenja.
- Mutite kašikom dok se ne dobije glatko gusto testo, postepeno dodajte isečene orašaste plodove i suvo voće oceđeno iz tečnosti.
- Sipati u uži duguljasti pleh kao za hleb ili rolat, ili u kalup za kuglof.
Nada Georgijev-Gačić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!