Koncept za organsko makrobiotički jelovnik – by Toni Radić

0
Toni Radić - Recepti i Kuvar online
Toni Radić – Recepti i Kuvar online

Svoju  filozofiju kuvanja i makrobiotiči jelovnik sam osmislio na jedinstven način. Razlikujem se od drugih jer koristim nove namirnice i sam pravim svoje začinske smese. Takođe i dresinge za salate i razna jela. Temeljac za moja jela je marinada. Osnovnu pravim od seckanog belog luka i peršuna koju držim u hladno ceđenom suncokretovom  ulju. Varijacije su sa mirođijom, žalfijom, majčinom dušicom, estragonom itd. Te marinade daju jelu punoću ukusa i jedinstvenu notu. Važno je napomenuti da mnogi ljudi, koji izbegavaju beli luk zbog mirisa, kada ga dodajem jelu, kroz marinadu i začinske trave naviknu se na njegovu jaku aromu. Sva jela spremam na hladno ceđenom ulju: suncokret, susam, lan, maslinovo, bundevino… sa morskom solju i prirodnim začinima.

Mnogi misle da je zdrava hrana nemaštovita i neukusna. Zato sam joj dao notu sa začinima, da bi izgledala i po ukusu podsećala na tradicionalnu. Npr. kada pravim vegetarijanske pljeskavice ili ćufte, nosioci začina su mi mleveni kim, sušeni crni luk i tucana paprika. Ili kada pravim lazanje i špagete neizostavni sastojak je permezan. Zato sam osmislio vegetarijanski permezan od susama, sušenog crnog luka, soli i origana koji je identičan po izgledu i ukusu. Mnogi bi se zdravije hranili, a ne mogu da se odreknu kobasica, zato sam osmislio sudžuk od heljde i oraha ili čajnu i sremsku kobasicu od soje. Kolače i torte pravim na specifičan način. Za kremaste kolače i torte umesto žumanca koristim bundevu, dinju, šargarepu, ananas, mango, batat (slatki krompir). Kolače zaslađujem malteksom, smeđim šećerom, fruškogorskim medom, ili suvim voćem.

Moj stil kuvanja je i rekonstrukcija omiljenih mesnih jela na zdrav način. Npr. leskovačku mućkalicu radim od tofu sira ili tempeha (vrsta sojine šnicle). Sarajevski ćevap pravim od spelte (vrsta pšenice bez glutena). Omiljene pljeskavice radim od ovsa ili leblebije. Moja filozofija da u svojim jelima što više koristim hranu iz prirode. Npr. koprivu, sremuš, divlje zelje, maslačak, lavandu, žalfiju, divlju mirođiju, šumske pečurke, bobice zove, šumske kupine, trnjine, glog i sve što priroda bogato daje. Ostali deo namirnica su organskog porekla sa certifikovanih polja bez pesticida, herbicida, veštačkih đubriva.

Jela koja bih izdvojio su: Zelena maneštra (čorba), zeleno sočivo, zelje, kopriva, pita Sofije Loren (proso, divlje zelje, dimljeni tofu), vege leskovačka mućkalica, pljeskavice od ovsa, prilog prosoto, futoška sarma od heljde, tiramisu od dinje, krempita od bundeve, štraus palačinke (orah, badem, lipov med), terina od prosa, rolat od šumskih pečuraka (sočiva, ovsa), ruski hleb od heljde i suvih šljiva, makrobiotički kolač od jagode, ovsenih pahuljica u sosu od kupine, burgundijska pita od kestena i šumskih pečurki, zapečena Beautiful girls salata, Hemingvej obrok salata, Stradivarijus obrok salata.

Toni-Radic-08

By Toni Radić, kreativno inovativni kuvar

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.