Salčići – ovu divnu poslasticu u mom kraju pripremamo uglavnom zimi. Zahtevni su za pravljenje, pa je potrebna veština i strpljenje.
Ovo je recept moje mame. Često nam je spremala po ovom receptu i zaista budu lisnati i sipkavi. Sad ih duže vreme ja pravim a mama ih rado jede 😀
Potrebno je pripremiti salo. Kad je svinjokolj, odvoji se salo. Zatim se zamrzne preko noći u zamrzivaču. Sutradan dok je salo još mrzlo, odvoji se opna oko sala da bi se lakše samlelo. Seče se na manje komade i melje na mašinici za meso. Odvaja se po 350 g, pa se pakuje u kese za zamrzivač i taman se iskoristi u toku zime.
Salčići, sastojci:
- 350 g samlevenog sala
- 2 kašike brašna
- brašno i salo dobro izmešati da bude kremasto i ostaviti sa strane.
Za testo:
- 2 žumanca
- 250 ml vode
- 2 kašike pavlake
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 2 kašike komove rakije
- oko 600 g brašna
Za filovanje i posipanje:
- 200 g džema od šljive
- 60 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
Salčići, priprema:
- U vanglicu umutiti žumanca, dodati pavlaku, sirće, vodu, rakiju i izmešati. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo koje se ne lepi.
- Testo razviti u krug, što tanje. Salo podeliti na 3 dela. Razvijeno testo premazati sa 1/3 sala. Zatim preklopiti gornji deo do sredine, onda donji deo do sredine. Zatim preklopiti levu stranu testa ka sredini i desnu stranu testa ka sredini. Tako dobijeni oblik testa posuti brašnom i ostaviti 30 minuta da odstoji. Ponoviti postupak još 2 puta.
- Četvrti put testo razviti na 1 cm debljine, seći na šnite, pa na pravougaonike. Filovati džemom od šliva i preklopiti.
- Ređati u tepsiju obloženu pek papirom i peći na 180 C oko 30 minuta. Važno je ne otvarati rernu dok se peku, kako bi bili lisnati.
- Vruće salčiće posuti mešavinom šećera u prahu i vanile.
- Služiti i uživati u ukusu. Prijatno!
Vreme pripreme 15minuta+ 2 sata
Vreme pečenja 60 minuta
Mrsno jelo
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!