KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić

Salčići – ovu divnu poslasticu u mom kraju pripremamo uglavnom zimi. Zahtevni su za pravljenje, pa je potrebna veština i strpljenje.

Ovo je recept moje mame. Često nam je spremala po ovom receptu i zaista budu lisnati i sipkavi. Sad ih duže vreme ja pravim a mama ih rado jede 😀

Potrebno je pripremiti salo. Kad je svinjokolj, odvoji se salo. Zatim se zamrzne preko noći u zamrzivaču. Sutradan dok je salo još mrzlo, odvoji se opna oko sala da bi se lakše samlelo. Seče se na manje komade i melje na mašinici za meso. Odvaja se po 350 g, pa se pakuje u kese za zamrzivač i taman se iskoristi u toku zime.

Salčići, sastojci:

  • 350 g samlevenog sala
  • 2 kašike brašna
  • brašno i salo dobro izmešati da bude kremasto i ostaviti sa strane.

Za testo:

  • 2 žumanca
  • 250 ml vode
  • 2 kašike pavlake
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 kašike komove rakije
  • oko 600 g brašna

Za filovanje i posipanje:

  • 200 g džema od šljive
  • 60 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera

Salčići, priprema:

  • U vanglicu umutiti žumanca, dodati pavlaku, sirće, vodu, rakiju i izmešati. Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo koje se ne lepi.
  • Testo razviti u krug, što tanje. Salo podeliti na 3 dela. Razvijeno testo premazati sa 1/3 sala. Zatim preklopiti gornji deo do sredine, onda donji deo do sredine. Zatim preklopiti levu stranu testa ka sredini i desnu stranu testa ka sredini. Tako dobijeni oblik testa posuti brašnom i ostaviti 30 minuta da odstoji. Ponoviti postupak još 2 puta.
  • Četvrti put testo razviti na 1 cm debljine, seći na šnite, pa na pravougaonike. Filovati džemom od šliva i preklopiti.
  • Ređati u tepsiju obloženu pek papirom i peći na 180 C oko 30 minuta. Važno je ne otvarati rernu dok se peku, kako bi bili lisnati.
  • Vruće salčiće posuti mešavinom šećera u prahu i vanile.
  • Služiti i uživati u ukusu. Prijatno!
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić – Recepti i Kuvar online

Vreme pripreme 15minuta+ 2 sata
Vreme pečenja 60 minuta
Mrsno jelo

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Danijela Žikić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.