KONKURS ZA NAJBOLJE SALČIĆE SRBIJE – salčići, Jelena Nikolić.
Salčići, sastojci:
- 2 jajeta
- 4 kašike sirćeta (vinskog ili jabukovog)
- 1/2 l piva
- oko 800 g brašna
- 500 g sala
- džem
- šećer u prahu
Salčići, priprema:
- Pomešati jaja, sirće, pivo i dodavati brašno.
- Zamesiti glatko testo, ni tvrdo, ali ni suviše meko (ne sme da se lepi za ruke). Po potrebi, dodati još malo brašna.
- Salo umutiti penasto.
- Od dobro umešenog testa razviti oklagijom pravougaonu koru debljine 1 cm i premazati trećinom pripremljenog sala.
- Preklopiti prvo gornji, pa donji deo (jedna trećina kore preko druge, pa i treća preko), onda levi kraj, pa desni, na isti način.
- Ostaviti da odstoji 25 minuta.
- Ponovo razviti koru i ponovi isti postupak, kao prvi put… i još jednom.
- Zatim, seći pravougaonike, filovati džemom i preklopiti (ili ne filovati, samo preklopiti, po želji) i ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
- Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180C. Prohlađene uvaljati u šećer u prahu.
- Uživajte u ukusu!
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!