Ivanine vanilice.
Ivanine vanilice, sastojci:
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 2 velike šolje masti
- 2/3 velike šolje šećera
- 3 supene kašike meda
- 1 velike šolje mlevenih oraha
- 2 velike šolje brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- narenda kora 1 limuna i sok
- pekmez od kajsija ili šljiva
- šećer u prahu
- 3 kesice vanilin šećera
Ivanine vanilice, priprema:
- U posudu staviti mast, celo jaje i žđumance i izmešati varjačom.
- U to dodati šećer, med i mlevene orahe i ponovo promešati.
- Dodati naribanu koru i sok od limuna i dodati brašno, izmešano sa sodom bikarbonom i rukom zamesiti testo.
- Testo ostaviti sat vremena, a može i duže u frižideru, i potom ga razvući oklagijom na debljinu prsta i vaditi modlom vanilice.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10-15 minuta i voditi računa da ostanu bele.
- Kada se ohlade, krug mazati pekmezom i spojiti ga sa delom koji zgleda kao cvet.
- Šećer u prahu i vanilin šećer izmešati i u njega uvijati vanilice.
Vanilice mogu da se jedu odmah. Vanilice pripremaju više od dva sata, a može da ih jede više ljudi.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!