Konkurs za izbor najboljeg recepta 2020. godine – najbolje VANILICE! - Image by RitaE from Pixabay
Konkurs za izbor najboljeg recepta 2020. godine – najbolje VANILICE! - Image by RitaE from Pixabay

Više nije pitanje da li su vanilice najpopularniji sitni kolač! One to, zaista, jesu! Želimo samo da vas podsetimo da imate još samo 15 dana da nam pošaljete svoje recepte za najbolje vanilice!

Do 31.12.2020. prikupljamo vaše recepte za najbolje vanilice, u sklopu takmičenja za najbolji recept godine.

Deset najboljih recepata za najbolje VANILICE naći će se u superfinalu na Festivalu TESTIVAL #3, početkom sledeće godine, gde će stručni žiri odlučiti koje su stvarno najbolje!

POGLEDAJTE SVE RECEPTE ZA VANILICE KOJE UČESTVUJU NA KONKURSU ZA NAJBOLJI RECEPT >>>

Ljubaznošću gđe Dragane Amarilis, prenosimo njen tekst o značenju reči VANILICE sa njenog sajta https://amarilisonline.com/

Šta su vanilice?

vanilice – vanilica, imenica, ženski rod, najčešće se koristi oblik množine

Značenje reči vanilice:

  • kolači vađeni modlicom, koji se pečeni spajaju pekmezom i uvaljaju u prah šećer sa vanilom: vanilice, poljupčići
  • isti kolač s orasima: krancle, pracle, pracne

Кulinarska terminologija Vojvodine, mr Ružica Mirilov

Vanilice poreklo

Poreklo reči:

U Nemačkoj, Austriji, delu Švajcarske, postoji tradicija pripreme kolača za Božić.

Zbog velikog obima posla – celokupne pripreme hrane i svega ostalog, kolači su morali biti pripremljeni nekoliko dana unapred a pri tom, morali su da budu ukusni i sveži na dan Božića.

Jedna od takvih poslastica od prhkog ili sipkavog testa, koja je do nas stigla preko Austrougarske je poslastica koja je imala razne nazive:

Linzer Auge, Spitzbuben, Ochsenäugli, Guetzli…

Prhko ili sipkavo testo – šta znači?

Prhko ili sipkavo testo mora izvesno vreme da odstoji u frižideru ili na hladnom mestu, pre nego što se upotrebi za pečenje kolača.

Naše domaćice su prilagodile recept prema svojim potrebama i mogućnostima.

Najpre je gornji deo vanilica postao istovetan, u obliku kruga kao donji. Umesto putera ili margarina, za pravljenje vanilica se koristi mast.

Ostali sastojci su uglavnom isti.

Pročitaj: poreklo i značenje reči – meze.

Vanilice ili grancle – krancle

Кränzel, venćić od reči der, Кranz, venac

Fonetskim prilagođavanjem od Кränzel nastaje naša reč za slatkiš – grancle.

Primeri upotrebe:

Od jaja, brašna i svinjske masti pravljeni su kolači na mašinu i vanilice. U testo za kolače na mašinu dodavana je soda bikarbona. Vanilice se vade rakijskom čašom. Spajaju se pekmezom po dve i uvaljaju se u kristal šećer.

TRADICIONALNA I SAVREMENA ISHRANA STANOVNIКA OPŠTINE PIROT, VERA ŠARAC-MOMČILOVIĆ

Vole ih i stari i mladi, mirišu na vanilu uz dodatnu aromu finog domaćeg pekmeza udobno smeštenog između dve polovine pečenog testa. Svetle su boje i uvaljane u prah šećer. Pogađate, reč je o vanilicama koje su s pravom proglašene za najbolje sitne kolače prema istraživanju poznatog kulinarskog sajta Food52.com.

Recept pogledaj ovde – Wikipedia

Vanilice – reče Sonja bez oklevanja. Lenka zapanjeno pogleda. – Otkud znaš? – Pa juče je Maksa pominjao vanilice, pretpostavljam da to ima neke veze. – Obožavam vanilice – priznade Maksa i odmah se posluži. – Mmmm!

Za mene su „vanilice“ mnogo važije od Prustove „male Madlene”! Nevolja je samo u tome što mi „vanilice” nisu slatke, ako ih ne kradem iz kutije, koja kod nas uvek stoji na vrhu ormara, među dunjama, slatkom od šljiva i … Halo Beograd, 011; Istok – zapad, M. Кapor

Кao slatkiši se iznose brdarice, oblande sa orasima i ratlukom, „poljupci“, odnosno vanilice pripremljene sa zejtinom za posne slave. Кasnije, predveče, sve se skloni, da bi se opet istim redom oko 23 časa sve iznosilo …

Jer ovde je uvek vreme praznika, vazda treba otići na nečiju krsnu slavu, a prethodno decu opomenuti da se ne grabe za vanilice, nego da sačekaju da ih domaćin po treći put ponudi i onda kažu: Hvala, nismo gladni!

Synonyms:

grancle, krancle, poljupčići

Izvor: https://amarilisonline.com/glossary/vanilice-znacenje-poreklo-reci/, Dragana Amarilis.

Konkurs za izbor najboljeg recepta 2020. godine – najbolje VANILICE!

PROČITAJTE USLOVE KONKURSA ZA NAJBOLJI RECEPT GODINE >>>

PROČITAJTE USLOVE KORIŠĆENJA PORTALA RECEPTI I KUVAR ONLINE >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!