KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice – Mirjana Popović

0
366
KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice - Mirjana Popović
KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice - Mirjana Popović

Кada govorimo o sitnim kolačima, pa kada su još u pitanju pečeni kolači, skoro je sigurno da vanilice uvek zauzimaju prvo mesto.

Od davnina su ih pravile naše bake, mame i tetke i uvek se trudile da ih naprave tako da budu bele, ukusne i da se tope u ustima. A, da bi bile takve, treba se malo potruditi i obogatiti teksturu tako što ćete u testo narendati malo limunove kore i odabrati džem koji će napraviti pravu čaroliju ukusa.

Vanilice, sastojci:

  • 250 grama masti
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 2 jelovne kašike šećera
  • 6 jelovnih kašika mleka
  • 1 vanilin šećer
  • rendana kora od pola limuna
  • brašna koliko da se zamesi testo
  • šećer u prahu
KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice - Mirjana Popović
KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice – Mirjana Popović

Vanilice, priprema:

  • Penasto umutiti 250 grama masti.
  • Zatim, dodati i umutiti jedno celo jaje i jedno žumance, 2 jelovne kašike šećera, 6 kašika mleka, 1 vanilin šećer, rendanu koru od pola limuna i dodavati toliko brašna da se zamesi glatko testo.
  • Razviti testo oklagijom i vaditi kružiće modlom.
  • Peći na temperaturi od 160°C.
  • Pečene mazati džemom po izboru, spajati ih i uvaljati u prah šećer, koji je obogaćen aromom vanile.

Napomena: za ukusne vanilice potrebna je proverena domaća svinjska mast.

Кako izgleda čitav proces rada?

Najpre se dobro umuti 250 gr svinjske masti, sve dok sasvim ne pobeli i postane penasta. Mast mora biti kvalitetna, što znači, ni mnogo retka, a ni mnogo čvrsta. Zatim dodati jedno celo jaje i jedno žumance, dve jelovne kašike šećera, jedan vanilin šećer i rendanu koru od prethodno dobro opranog i osušenog limuna. Ovu masu dobro umutiti, a zatim lagano dodavati brašno i mešati sve dok se masa ne veže i postane glatka. Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo i još malo izraditi, a zatim razvući na debljinu od 5 milimetara. Zatim sledi odabir modle za sečenje kolačića, a one mogu biti okrugle, zato što su tako prepoznatljive, a mogu biti i u obliku cvetića. Preporučuje se da modla bude manja, kako bi vanilica bila dovoljno velika za jedan zalogajčić koji se topi u ustima. Modlu umakati u brašno i seći kolačiće, ređati u pleh i peći na temperaturi od  160˚ do 180˚. Pečene premazati džemom od kajsija ili džemom po izboru, spajati i na kraju valjati u prah šećer. Servirati na lepom tanjiru uz čašu vina.

Mirjana Popović

KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice - Mirjana Popović
KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice – Mirjana Popović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!