Кada govorimo o sitnim kolačima, pa kada su još u pitanju pečeni kolači, skoro je sigurno da vanilice uvek zauzimaju prvo mesto.
Od davnina su ih pravile naše bake, mame i tetke i uvek se trudile da ih naprave tako da budu bele, ukusne i da se tope u ustima. A, da bi bile takve, treba se malo potruditi i obogatiti teksturu tako što ćete u testo narendati malo limunove kore i odabrati džem koji će napraviti pravu čaroliju ukusa.
Vanilice, sastojci:
- 250 grama masti
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 2 jelovne kašike šećera
- 6 jelovnih kašika mleka
- 1 vanilin šećer
- rendana kora od pola limuna
- brašna koliko da se zamesi testo
- šećer u prahu
Vanilice, priprema:
- Penasto umutiti 250 grama masti.
- Zatim, dodati i umutiti jedno celo jaje i jedno žumance, 2 jelovne kašike šećera, 6 kašika mleka, 1 vanilin šećer, rendanu koru od pola limuna i dodavati toliko brašna da se zamesi glatko testo.
- Razviti testo oklagijom i vaditi kružiće modlom.
- Peći na temperaturi od 160°C.
- Pečene mazati džemom po izboru, spajati ih i uvaljati u prah šećer, koji je obogaćen aromom vanile.
Napomena: za ukusne vanilice potrebna je proverena domaća svinjska mast.
Кako izgleda čitav proces rada?
Najpre se dobro umuti 250 gr svinjske masti, sve dok sasvim ne pobeli i postane penasta. Mast mora biti kvalitetna, što znači, ni mnogo retka, a ni mnogo čvrsta. Zatim dodati jedno celo jaje i jedno žumance, dve jelovne kašike šećera, jedan vanilin šećer i rendanu koru od prethodno dobro opranog i osušenog limuna. Ovu masu dobro umutiti, a zatim lagano dodavati brašno i mešati sve dok se masa ne veže i postane glatka. Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo i još malo izraditi, a zatim razvući na debljinu od 5 milimetara. Zatim sledi odabir modle za sečenje kolačića, a one mogu biti okrugle, zato što su tako prepoznatljive, a mogu biti i u obliku cvetića. Preporučuje se da modla bude manja, kako bi vanilica bila dovoljno velika za jedan zalogajčić koji se topi u ustima. Modlu umakati u brašno i seći kolačiće, ređati u pleh i peći na temperaturi od 160˚ do 180˚. Pečene premazati džemom od kajsija ili džemom po izboru, spajati i na kraju valjati u prah šećer. Servirati na lepom tanjiru uz čašu vina.
Mirjana Popović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!