KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice – Mirjana Popović

Кada govorimo o sitnim kolačima, pa kada su još u pitanju pečeni kolači, skoro je sigurno da vanilice uvek zauzimaju prvo mesto.

Od davnina su ih pravile naše bake, mame i tetke i uvek se trudile da ih naprave tako da budu bele, ukusne i da se tope u ustima. A, da bi bile takve, treba se malo potruditi i obogatiti teksturu tako što ćete u testo narendati malo limunove kore i odabrati džem koji će napraviti pravu čaroliju ukusa.

Vanilice, sastojci:

  • 250 grama masti
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 2 jelovne kašike šećera
  • 6 jelovnih kašika mleka
  • 1 vanilin šećer
  • rendana kora od pola limuna
  • brašna koliko da se zamesi testo
  • šećer u prahu
KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice - Mirjana Popović
KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice – Mirjana Popović

Vanilice, priprema:

  • Penasto umutiti 250 grama masti.
  • Zatim, dodati i umutiti jedno celo jaje i jedno žumance, 2 jelovne kašike šećera, 6 kašika mleka, 1 vanilin šećer, rendanu koru od pola limuna i dodavati toliko brašna da se zamesi glatko testo.
  • Razviti testo oklagijom i vaditi kružiće modlom.
  • Peći na temperaturi od 160°C.
  • Pečene mazati džemom po izboru, spajati ih i uvaljati u prah šećer, koji je obogaćen aromom vanile.

Napomena: za ukusne vanilice potrebna je proverena domaća svinjska mast.

Кako izgleda čitav proces rada?

Najpre se dobro umuti 250 gr svinjske masti, sve dok sasvim ne pobeli i postane penasta. Mast mora biti kvalitetna, što znači, ni mnogo retka, a ni mnogo čvrsta. Zatim dodati jedno celo jaje i jedno žumance, dve jelovne kašike šećera, jedan vanilin šećer i rendanu koru od prethodno dobro opranog i osušenog limuna. Ovu masu dobro umutiti, a zatim lagano dodavati brašno i mešati sve dok se masa ne veže i postane glatka. Radnu površinu posuti brašnom, izručiti testo i još malo izraditi, a zatim razvući na debljinu od 5 milimetara. Zatim sledi odabir modle za sečenje kolačića, a one mogu biti okrugle, zato što su tako prepoznatljive, a mogu biti i u obliku cvetića. Preporučuje se da modla bude manja, kako bi vanilica bila dovoljno velika za jedan zalogajčić koji se topi u ustima. Modlu umakati u brašno i seći kolačiće, ređati u pleh i peći na temperaturi od  160˚ do 180˚. Pečene premazati džemom od kajsija ili džemom po izboru, spajati i na kraju valjati u prah šećer. Servirati na lepom tanjiru uz čašu vina.

Mirjana Popović

KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice - Mirjana Popović
KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice – Mirjana Popović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

KONKURS ZA NAJBOLJE VANILICE: vanilice – Mirjana Popović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.