KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Moja devojčka slava je Đurđevdan, sećam se da je moja baba Sava pričala, kako je ona za slavu spremala običnu pogaču i jedini ukrasi na njoj su bili prirodno cveće.
Ja sam napravila pogaču i ukrasila sam je cvećem, verujem da bi se mojoj babi dopala. Bilo kakva da je, moja baba bi rekla:”Odlična je”.
Slavska pogača, sastojci:
- 1 kg brašna,
- 1 kašičica soli,
- 1 kockica svežeg kvasca,
- 225 ml mleka,
- 125 ml vode,
- 100 g masti,
- 2 žumanceta i
- 100 ml ulja.
Slavska pogača, priprema:
- U mlako mleko dodamo malo soli, šećera, kvasac i malo brašna.
- Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta.
- Kad se kvasac digne, dodamo ulje, vodu, šećer, žumanca i brašno. Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda.
- Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste.
- Podelimo testo na četiri dela.
- Svaki deo razvlačimo i premazujemo sa malo masti.
- Slažemo jedan na drugi, pa isečemo sa jedne i druge strane na oko 1 cm i isprepletemo.
- Podmažemo šerpu, pospemo je brašnom, stavimo pletenicu, pa premažemo žumancetom i ostavimo još oko sat vremena da raste.
- Pečemo u zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni.
Hladnu pogaču sam ukrasila prirodnim cvećem, a vi možete praviti i običnu pletenicu, prema vašem izboru.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Iskreno meni se pogača jako dopala, tako je jednostavna a tako lepa.