KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE - Slavska pogača - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE - Slavska pogača - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Moja devojčka slava je Đurđevdan, sećam se da je moja baba Sava pričala, kako je ona za slavu spremala običnu pogaču i jedini ukrasi na njoj su bili prirodno cveće.

Ja sam napravila pogaču i ukrasila sam je cvećem, verujem da bi se mojoj babi dopala. Bilo kakva da je, moja baba bi rekla:”Odlična je”.

Slavska pogača, sastojci:

  • 1 kg brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kockica svežeg kvasca,
  • 225 ml mleka,
  • 125 ml vode,
  • 100 g masti,
  • 2 žumanceta i
  • 100 ml ulja.

Slavska pogača, priprema:

  • U mlako mleko dodamo malo soli, šećera, kvasac i malo brašna.
  • Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta.
  • Kad se kvasac digne, dodamo ulje, vodu, šećer, žumanca i brašno. Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda.
  • Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste.
  • Podelimo testo na četiri dela.
  • Svaki deo razvlačimo i premazujemo sa malo masti.
  • Slažemo jedan na drugi, pa isečemo sa jedne i druge strane na oko 1 cm i isprepletemo.
  • Podmažemo šerpu, pospemo je brašnom, stavimo pletenicu, pa premažemo žumancetom i ostavimo još oko sat vremena da raste.
  • Pečemo u zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni.

Hladnu pogaču sam ukrasila prirodnim cvećem, a vi možete praviti i običnu pletenicu, prema vašem izboru.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Iskreno meni se pogača jako dopala, tako je jednostavna a tako lepa.