KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavska pogača – Verica Poznanović

KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Moja devojčka slava je Đurđevdan, sećam se da je moja baba Sava pričala, kako je ona za slavu spremala običnu pogaču i jedini ukrasi na njoj su bili prirodno cveće.

Ja sam napravila pogaču i ukrasila sam je cvećem, verujem da bi se mojoj babi dopala. Bilo kakva da je, moja baba bi rekla:“Odlična je“.

Slavska pogača, sastojci:

  • 1 kg brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kockica svežeg kvasca,
  • 225 ml mleka,
  • 125 ml vode,
  • 100 g masti,
  • 2 žumanceta i
  • 100 ml ulja.

Slavska pogača, priprema:

  • U mlako mleko dodamo malo soli, šećera, kvasac i malo brašna.
  • Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta.
  • Kad se kvasac digne, dodamo ulje, vodu, šećer, žumanca i brašno. Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda.
  • Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste.
  • Podelimo testo na četiri dela.
  • Svaki deo razvlačimo i premazujemo sa malo masti.
  • Slažemo jedan na drugi, pa isečemo sa jedne i druge strane na oko 1 cm i isprepletemo.
  • Podmažemo šerpu, pospemo je brašnom, stavimo pletenicu, pa premažemo žumancetom i ostavimo još oko sat vremena da raste.
  • Pečemo u zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni.

Hladnu pogaču sam ukrasila prirodnim cvećem, a vi možete praviti i običnu pletenicu, prema vašem izboru.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Iskreno meni se pogača jako dopala, tako je jednostavna a tako lepa.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavska pogača – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.