KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski hleb – Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski hleb – Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

KONKURS ZA NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ SRBIJE – Slavski hleb.

Slavski hleb, sastojci:

Testo za ukrase:

  • 130 g brašna
  • 2 kašičice soli
  • oko 100ml vode

Testo za HLEB :

  • 1 kg brašna,
  • 1 kašičica soli
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 225 ml mleka
  • 125 ml vode ( trebalo bi da je ova voda osveštana)
  • 2 žumanceta
  • 100 ml ulja

Slavski hleb, priprema:

Ukrasi:

  • Sastojke za testo za ukrase pomešajte i zamesite tvrdo.
  • Ukoliko je potrebno, dodajte još vode ili još brašna.
  • Dakle, kada ste umesili glatko testo ostavite ga uvijeno u plastičnu foliju da odstoji 10 minuta da se malo opusti, pa onda počnite sa pravljenjem ukrasa.
  • Gotove ukrase ostavite na papiru da se suše dok ne napravite HLEB .

Slavski hleb:

  • Sada pripremite testo za hleb.
  • U manjoj činiji pomešajte izmrvljen sveži kvasac, mlako mleko i mlaku vodu i ostavite 5-10 minuta.
  • Pomešajte brašno sa solju u velikoj činiji pa u sredini napravite rupu.
  • Dodajte žumanca i razmućen kvasac pa mešajte dok ne sjedinite sastojke.
  • Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa počnite rukama da mesite. Ulje dodajte dok mesite dodavajući brašno kad je potrebno.
  • Uključite rernu na 180 stepeni. Šerpu dobro premažite, pospite brašnom.
  • Testo podelite na 3 dela. Jednu za loptu pa dlanom rastanjite na pogaču obima malo manjeg nego što je obim šerpe. Od drugog dela ispletite pletenicu a od trećeg dela napravite lopticu.
  • Ostavite testo da odmara jedno 30 minuta pre pečenja.
  • Pecite dok kolač ne porumeni.
  • Izvadite kolač iz rerne.
  • Tri kašikice šecera pomesajte sa četiri kašikice vode. Nalepite ukrase po kolaču prekrijte papirom i pecite još par minuta.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!