Korisni saveti za pripremu i čuvanje hrane u kolima kada putujete
Korisni saveti za pripremu i čuvanje hrane u kolima kada putujete

Ukoliko ste se našli u situaciji da se pripremate za put koji će trajati nekoliko sati, a uz sve to imate i automobil pun dece, sigurno da Vam je priprema i čuvanje hrane bila jedan od težih zadataka. Hrana može biti ključan faktor za uspešan i udoban put na koji ste krenuli.

Planiranje unapred i dobra organizaciju su faktori za pravilan i zdrav obrok tokom dugog putovanja. Uvek postoji mogućnost usputnog stajanja i kupovine namirnica, ali to nekada nije dobra ideja jer zahteva veliko gubljenje vremena i može značajno povećati troškove putovanja. Pumpe i restorani koji se nalaze na prometnim putevima uglavnom imaju visoke cene i jako sporu uslugu zbog velikog broja gostiju koje opslužuju. Znamo da svi rado stanemo npr. u Predejane kada idemo na odmor u Grčku, pa čak i kada letujemo blizu, na primer na Sitoniji, ali nije na odmet znati šta grickati u samim kolima.

Prvi savet vezan za putovanje je da uvek imate dovoljnu količinu vode sa sobom, kao i da kada primetite da su rezerve vode u automobilu smanjene svratite u prvu prodavnicu i dopunite ih. Drugi savet je redovno unošenje hrane. Uvek je bolje jesti manje porcije u češćim vremenskim intervalima kako bi se izbeglo prejedanje i loš osećaj nakon njega.

Zato Vam donosimo nekoliko saveta za pripremu i čuvanje hrane u kolima kada putujete kako bi put bio što udobniji i lagodniji.

#1 Koristite rashladni frižider

Rashladni frižideri su stara i jako jednostavna tehnika da hranu sačuvate od propadanja i po nekoliko sati tokom puta. Upotreba u toku puta pomaže i olakšava skladištenje hrane, a uz sve to možete da razmišljate o voću, povrću i svežim napitcima.

Najveća mana rashladnog frižidera je to što zauzima veliki prostor prilikom pakovanja u prtljažnik automobila. Međutim, ukoliko imate dovoljno mesta ovo može biti najbolji način čuvanja hrane tokom puta.

Uvek se potrudite da rashladni frižider držite na samom vrhu i mestu koje je lako dostupno. Poslednje što želite je da bude zatrpan između ogromne količine stvari i da je potrebna večnost kako bi pronašli ono što Vam je potrebno.

#2 Izbegavajte mlečne proizvode i jaja

Mlečni proizvodi ne trpe velike temperature i jako brzo dolazi do kvarenja takve vrste hrane. Mi smo već pisali detaljno o tome kakvu hranu pripremiti za dugo putovanje automobilom, ali nije na odmet da pri ostalim savetima, skrenemo pažnju na “no-no” namirnice! Slično je i sa jajima koja kada se pokvare, pored loših posledica po zdravlje koje donose imaju i jako loš miris u tom stanju.

Sendvič sa pavlakom ili majonezom je ipak možda nešto što bi ostavili za obrok kod kuće. Koliko god rashladni frižider bio jako dobra stvar za hlađenje i održavanje niske temperature, ne može se porediti sa kućnim frižiderom.

Korisni saveti za pripremu i čuvanje hrane u kolima kada putujete
Korisni saveti za pripremu i čuvanje hrane u kolima kada putujete

#3 Voće i orašasti plodovi su sjajni za grickanje i užinu

Voće i orašasti plodovi su sjajan način da ishranu tokom puta učinite zdravijom i izbegnete unos gomile nezdravih grickalica koje ne donose nikakvu korist za telo. Zato kupite voće kao što su jabuke, breskve ili pomorandže koje zajedno sa orasima, lešnicima ili indijskim orahom daju odličan balans hranljivih sastojaka i odličnih ukusa.

Proteini koji se nalaze u orašastim plodovima pomoćiće da se duže osećate sitim, dok će vitamini iz voća poboljšati raspoloženje i učiniti da se osećate manje umorno. Činjenica da obe namirnice ne zahtevaju rahladni uređaj je dodatni bonus.

Korisni saveti za pripremu i čuvanje hrane u kolima kada putujete
Korisni saveti za pripremu i čuvanje hrane u kolima kada putujete

#4 Spakujte dovoljno salveta i vlažnih maramica

Razna iskustva su pokazala da obrok u kolima gotovo uvek dovede do prljanja i nezgoda, posebno kada su u pitanju deca i sam vozač. Papirne maramice ili rolna ubrusa su sjajan način da koliko toliko sačuvate unutrašnjost automobila čistom i uživate u obroku.

Ukoliko izmastite ruke, onda u pomoć definitivno moraju uskočiti i vlažne maramice koje se dosta lakše bore sa masnim rukama od običnih suvih maramica. Zato spakujte ove “spasioce” u kasetu automobila i uživajte u svom obroku i putu.

Jako je bitno da automobil koji vozite ima ispravan klima uređaj kako bi što bolje održavao unutrašnju temperaturu u vozilu. Zato pre samog polaska na put možete promeniti filter klime koji je deo auto delova za mali servis i na taj način omogućite da hrana koju ponesete sa sobom kao i rashladni frižider bolje podnesu visoke temperature kojima se izlažu.

Izvor: putujsigurno.rs

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!