Kovrtanj

RECEPT PRIPREMILAVerica Poznanović

U domovima mnogih Srba, umesto vasilice, na Mali Božić priprema se kovrtanj, okrugao obredni kolač sa rupom u sredini.

Kovrtanj, sastojci:

  • 500 g brašna,
  • 2 jajeta,
  • 1 kocka kvasca,
  • 2 dl mleka,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 mala kašičica soli,
  • 1 dl ulja i
  • 1 jaje za premazivanje.

Kovrtanj, priprema:

  • Od brašna, jaja, mleka, šećera, soli, ulja i dignutog kvasca zamesite testo. Ostavite na toplom da naraste , pa premesite.
  • Istresite testo na dasku posutu brašnom i napravite kovrtanj. Oblikujte testo po vašoj želji, samo je potrebno da testo bude oblikovano u krug i da ima rupu u sredini.
  • Testo ostavite da odmara oko tridesetak minuta, premažite razmućenim jajetom, pospite solju pa stavite da se peče. Rernu predhodno zagrejte. Tepsiju za pečenje obložite papirom za pečenje ili podmažite i pospite brašnom.
  • Ja sam kovrtanj posula i susamom.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Brzi uštipci – idealno za decu i (ne)najavljene goste

Brzi uštipci - najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani.