Laneni hleb više liči na slani kolač nego na hleb. Hleb pripremljen sa praškom za pecivo je za mene uvek slani kolač-pita.
S obzirom da ga koristim kao hleb, morala sam tako da ga krstim. Laneni hleb pored semenki lana sadrži i brašno. Hleb sam pripremila na brzinu od sastojaka koje sam imala. Zadovoljna sam rezultatima. U ovom hlebu dominira ukus lana bez obzira što sadrži i brašno.
Laneni hleb, sastojci:
- 100 g mlevenog lana
- 120 g integralnog brašna
- 100 g brašna tip 850
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 220 ml vode
Laneni hleb, priprema:
- U posudu za mešenje sipajte sve sastojke i umesite testo.
- Mesite dok se svi sastojci ne sjedine.
- Ovo testo je malo čvršće, ali ne brinite jer upravo takvo treba da bude.
- Ukoliko se rasipa, nije homogeno, dodajte još koju kašiku vode.
- Oblikujte hleb u modli ili plehu.
Laneni hleb pecite 15 minuta na 150 stepeni i desetak minuta na 200.
Napomena:
Testo ne sme biti meko jer će u tom slučaju hleb biti gnjecav. S obzirom da je u pitanju čvršće testo i da je hleb pripremljen sa praškom za pecivo, prvo ga pečem na nižoj temperaturi kako bi se ravnomerno ispekao, tj. kako u sredini ne bi ostao živ.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!