Listale se listarice – Vesna Marošanin

Listale se listarice – nekoliko generacija, moje familije, ima nepodeljeno mišljenje, po pitanju listarica.

Svi ih vole! Istine radi, samo ženski deo familije ih pravi. Ako ste ih jeli, znate o čemu pričam. Ako niste – vreme je da probate!!!

Listarice, sastojci – jednostavniji ne mogu biti:

  • oko 600 gr belog brašna
  • 200 – 250 ml tople vode
  • 1 jaje
  • na vrh noža sode bikarbone
  • na vrh noža praška za pecivo
  • 1 – 2 kašike umućene masti
  • ulje za prženje

Listarice, priprema:

  • Osoliti brašno i dodati mu sodu bikarbonu, prašak za pecivo i jaje. Dodavati postepeno toplu vodu. Zamesiti ga, rukom. Meni tu ne pomaže ni mikser ni varjača. Kada počne da se odvaja, od zidova posude, izvaditi ga na radnu površinu. Nastaviti mešnju, koja ne traje dugo. Testo brzo postaje elastično – otprilike, kao testo za pitu.
  • Količine vode i brašna su približne. Nisu ni sva brašna ista. To kažem zbog, malo manje iskusnih, u mešnji.
  • Testo iseći na desetak jufkica. Uzeti jednu, pobrašniti je malo, i rastanjiti na veličinu dlana. Premazati je tanko – izmućenom mašću. Na nju staviti drugu, razvučenu i premazanu jufku. I tako redom… Poslednju ne premazivati.
  • Kada su sve naređane, rasklagijati testo u pravougaoni oblik. Premazati sa malo masti i uviti u rolat. Opet sečenje na desetak rolatića. Sečene strane rolatića, ćušnuti malo u brašno. Stegnuti krajeve. Rasklagijati ih, opet, na veličinu dlana.
  • Dok vi operete vanglicu i oklagiju, testo se odmorilo i spremno je za prženje. Pržiti ih na vrućem ulju.
  • Ovde su dve slike gotovih listarica. Na jednoj su listarice pljosnate, mekane-lisnate. Takve su kad postupite po receptu – tj. kad zatvorite krajeve rolatića, pa ih oklagijom rastanjite odozgo.
Listale se listarice - Vesna Marošanin - Recepti i Kuvar online
Listale se listarice – Vesna Marošanin – Recepti i Kuvar online
  • Ova druga, razbarušena verzija se dobija, kada ih oklagijom rastanjite po sečenoj strani. Tada su krckavije. Ukus je isti.
Listale se listarice - Vesna Marošanin - Recepti i Kuvar online
Listale se listarice – Vesna Marošanin – Recepti i Kuvar online

Vesna Marošanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Listale se listarice – Vesna Marošanin

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.