Listići

RECEPT PRIPREMILAJavorka Filipović

Listići – ovo je starinska poslastica koja se u Vojvodini pravi uvek kad poželite nešto brzo, jednostavno i ukusno. Ne zahteva puno sastojaka, uvek je sve pri ruci, i za tren su na stolu.

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

Pročitajte intervju sa Javorkom Filipović, ovde >>>

Listići – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Listići – ovo je starinska poslastica koja se u Vojvodini pravi uvek kad poželite nešto brzo, jednostavno i ukusno. Ne zahteva puno sastojakla, uvek je sve pri ruci, i za tren su na stolu.

  • 300 g mekog brasna
  • 2 komada jajeta
  • 1 puna kašika masti
  • 0,5 kašičice soli (ravne)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika ruma (ili rakije)
  • 100 ml vode (mlake)
  • ulje (ili mast za prženje)
  • prah šećer (za posipanje)
  1. Zamesiti testo od jaja, brašna, soli, šećera ,ruma ili rakije, i vode.
    Testo je tvrdje, nešto poput onog za rezance za supu, malo ga ostaviti da odstoji, nekih 10-tak minuta, rastanjiti ga i po njemu poprskati rastopljenu mast.
    Testo presaviti kao za lisnato, ostaviti 10-tak minuta te ga tanko rastanjiti.
    Kuhinjskim točkićem iseći romboide, zaseći ih kroz sredinu.
  2. U dubljem tiganju zagrejati mešavinu masti i ulja, u vrelu masnoću stavljati po jedan listić,
    kašikom ga sa svih strana „zalivati“ vrelom masnoćom da se podignu klobuci,
    okrenuti drugu stranu i pržiti do zlatne boje.
  3. Izvaditi pržene listiće na upijajući papir, malo prohladiti, pošećeriti i uživati.
Prženjem u mešavini ulja i masti dobićete prhke listiće. Možete koristiti i samo mast.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.