Mačvanski listići

RECEPT PRIPREMILAAna Vuletić

Mačvanski listići – za listiće kažu da su originalno mačvanski specijalitet. Pošto je moj muž Mačvanin, od njega pokupih i recept. Brzo se pripremaju i mogu da se jedu sa slatkim ili slanim dodacima. Dugo su mekani i nakon što se ohlade pa su praktični. U Mačvi se sve pravi naveliko, jer se nikad ne zna ko će da svrati na doručak i kafu, ali ja ću napisati meru za nas troje, što izađe okvirno oko 20 komada, zavisno kako ih isečete.

Mačvanski listići, sastojci:

  • 500 gr brašna
  • 200 ml vode
  • 50 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • mast ili ulje (po potrebi)

Mačvanski listići, priprema:

  • U pola mere brašna dodati jaje, vodu, mleko, so i prašak za pecivo i umutiti varjačom. Zatim dodati ostatak brašna i mešati rukama dok ne dobijete glatko testo.
  • Držite brašno uz sebe jer će vam trebati za posipanje kako se testo ne bi lepilo.
  • Kada umestite testo u posudi, pospite brašno po radnoj površini i još malo premestite testo posipajući brašno po potrebi.
  • Rasklagijajte na 1 cm debljine testa i isecite na srednje kocke ili trouglove.
  • U duboku šerpu sipajte mast ili ulje i zagrejte.
  • Uzimajte kocku po kocku i rastanjite dodatno rukama (razvucite jos malo) i stavite u vrelo ulje. Potrebno je oko 10 sekudi da bude gotovo. Ukoliko je potrebno okrenuti na drugu stranu (kada je pliće ulje). Boja treba da bude bledo žuta.
  • Poslužite uz slatke ili slane namaze.
  • Prijatno.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.