Proteini su nam potrebni za snagu i održavanje mišića. Pitanje je koliko proteina nam je dovoljno ili kada ga uzimamo u prevelikim količinama. Na primer, još uvek ne znamo tačno objašnjenje zašto je nekome potrebna veća količina proteina da bi se osećali snažno i zdravo. Znači da je potreba za proteinima individualna i zavisi od od našeg načina života, nivoa aktivnosti i potreba. Meso i drugi životinjski proizvodi su najpopularniji izvori proteina u savremenom društvu. Ali oni se brzo raspadaju i postaju toksični, stvarajući otrove u našem telu, kao rezultat toga. Toksini se nagomilavaju u krvotoku i raznim organima i tkivima, a kao posledica toga se osećamo slabo i umorno, sa začepljenim arterijama i cirkulacijom. Previše proteina, naročito životinjskog, ima još ozbiljniji efekat kada znamo da je za razlaganje proteina potreban kalcijum. Znači, što više proteina konzumiramo, to više kalcijuma naš organizam uzima od kostiju, pa tako naše kosti postaju slabije i poroznije.
Postavlja se pitanje odakle je najbolje da uzmemo proteine koji nam svima trebaju, posebno ako smo vegetarijanci. Da li znate da u svemu što jedete ima proteina, osim u voću? Da li znate da su biljke originalni izvor proteina na zemlji? Razmislite o tome. Krave jedu travu. Iz mog ličnog iskustva, kao vegetarijanke preko dvadeset godina, mogu da kažem da se sasvim dobro osećam bez životinjskih proteina. Razne vrste pasulja, riba i morski plodovi (za one koji ih konzumiraju), proizvodi od soje – tofu i tempeh, su sasvim dovoljan izvor proteina. Tofu je namirnica koja ima mnogo benefita za ljudski organizam, kao što smo rekli u prvom delu priče o tofuu. Može da se priprema, na bezbroj načina i da obogati naš jelovnik i zadovolji naše dnevne potrebe unosa proteina.
Cvijeta Mesić, Ovlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD