Malo drugačija reform torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Malo drugačija reform torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Malo drugačija reform torta, ili čokoladna torta sa orasima sa ukusom Reform torte?! Ne znam kako bih nazvala ovu tortu s obzirom da je drugačija u odnosu na starinsku Reform tortu. Reform torta je jedna stara, dobra, torta. Ne postoji niko ko nije čuo za nju i ko je nije probao.

Naravno, vole je oni koji vole jake čokoladne torte. Čitala sam razne recepte. Postoje varijacije na temu, ali ja tu ne bih ništa menjala ;).

S obzirom da je količina fila (po tradicionalnom receptu za Reform tortu) nedovoljna za dekoraciju, odlučila sam da fil preradim i doradim kako bih ga imala dovoljno. Probajte reformu pripremljenu i na ovaj način. Verujem da se nećete pokajati. Naravno, ukoliko vam je komplikovana priprema fila na ovaj način, možete pripremiti samo fil 1, a na fil 2, u tom slučaju, zaboravite.

Količinu čokolade možte povećati po ukusu. Često stavljam više, na ovu meru i do 500 g. U zavisnosti od toga kako ko zahteva. Mere su za jaja srednje veličine. Ukoliko korististe veća jaja, povećajte količinu oraha i šećera.

Neophodni sastojci za kore:

  • 15 belanaca
  • 350 g šećera
  • 350 g mlevenih oraha

Sastojci za fil 1:

  • 15 žumanaca
  • 2 cela jajeta
  • 250 g šećera
  • 300 g čokolade
  • 250 g putera ili margarina

Sastojci za fil 2:

  • 3 dl mleka
  • 50 g šećera
  • 40 g pudinga od čokolade
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g šlag krema od vanile
  • 1 dl mleka
Malo drugačija reform torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Malo drugačija reform torta – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Priprema:

  • Za kore umutiti belanca, pa dodati šećer i mutiti dok smesa ne posnae sjajna i glatka. Potom dodati orahe, izmešati i peći kore.
  • Od ove količine možete ispeći tri ili četiri kore, kako vam je lakše.
  • Po meni je lepše kada su 4 kore, ali kako ko odluči – zbog brzine pripreme, plehova…
  • Ja pečem po dve kore u plehu veličine 34×30 i podelim ih na pola.
  • Naravno, koliko puta pečete kore, toliko puta treba mutiti belanca.
  • Kore pečem 20-tak minuta na 170 stepeni (dužina pečenja i temperatura zavise i od jačine pećnice, kore treba blago da porumene).
  • Za fil 1 umutim žumanca i cela jaja sa šećerom, sve dok se šećer ne otopi u potpunosti. Ako želite da skratite postupak mućenja, možete koristiti šećer u prahu.
  • Ova smesa se kuva na pari, desetak minuta.
  • Odmah stavljam čokoladu i neprekidno mešam, kada se čokolada otopi, kuvam još oko 2-3 minuta.
  • Fil hladim mešanjem, kada dostigne temperaturu oko 40 stepeni, dodajem sitno iseckan margarin ili maslac (200g) i neprekidno mešam dok se on ne otopi. Ne mutim mikserom.
  • Za drugi deo fila skuvam puding sa šećerom na uobičajen način i u tako vreo puding dodam ostatak margarina ili putera(50g) i brzo mešam dok se ne otopi. Smesa od pudinga i margarina treba da bude sjajna i homogena.
  • Ukoliko vam se odvoji margarin, kojim slučajem, kada se smesa prohladi, umutite je štapnim mikserom.
  • Kada je puding skroz hladan, dodajte umućen šlag krem (možete koristiti i slatku pavlaku, ali vodite računa prilikom mućenja iste, kako je ne biste premutili).
  • Oba hladna fila sjedinite i to tako što ćete postepeno dodavati fil od čokolade u puding. Nemojte fil mutiti mikserom već mešajte varjačom.
  • Ovako pripremljen fil će biti sjajan i imać teksturu kao eurokrem.
  • Biće tamniji nego kada se muti mikserom.
  • Ako ipak više volite penastiji fil, umutite ga mikserom.
  • Pre filovanja torte, fil ohladite u frižideru.
  • Kada žurim, fil stavim na pola sata u zamrzivač.
  • Tortu filujte na sledeći način: kora, fil, kora, fil… dok ne utrošite sve sastojke.
  • Torta je lepša kada odstoji bar 24h, kao i svaka druga.

Žao mi je što nemam fotografiju preseka torte. Kao i u većini slučajeva, zaboravila sam da ovekovečim presek. Tortu dekorišite po želji.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!