Malo drugačija reform torta, ili čokoladna torta sa orasima sa ukusom Reform torte?! Ne znam kako bih nazvala ovu tortu s obzirom da je drugačija u odnosu na starinsku Reform tortu. Reform torta je jedna stara, dobra, torta. Ne postoji niko ko nije čuo za nju i ko je nije probao.
Naravno, vole je oni koji vole jake čokoladne torte. Čitala sam razne recepte. Postoje varijacije na temu, ali ja tu ne bih ništa menjala ;).
S obzirom da je količina fila (po tradicionalnom receptu za Reform tortu) nedovoljna za dekoraciju, odlučila sam da fil preradim i doradim kako bih ga imala dovoljno. Probajte reformu pripremljenu i na ovaj način. Verujem da se nećete pokajati. Naravno, ukoliko vam je komplikovana priprema fila na ovaj način, možete pripremiti samo fil 1, a na fil 2, u tom slučaju, zaboravite.
Količinu čokolade možte povećati po ukusu. Često stavljam više, na ovu meru i do 500 g. U zavisnosti od toga kako ko zahteva. Mere su za jaja srednje veličine. Ukoliko korististe veća jaja, povećajte količinu oraha i šećera.
Neophodni sastojci za kore:
- 15 belanaca
- 350 g šećera
- 350 g mlevenih oraha
Sastojci za fil 1:
- 15 žumanaca
- 2 cela jajeta
- 250 g šećera
- 300 g čokolade
- 250 g putera ili margarina
Sastojci za fil 2:
- 3 dl mleka
- 50 g šećera
- 40 g pudinga od čokolade
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g šlag krema od vanile
- 1 dl mleka
Priprema:
- Za kore umutiti belanca, pa dodati šećer i mutiti dok smesa ne posnae sjajna i glatka. Potom dodati orahe, izmešati i peći kore.
- Od ove količine možete ispeći tri ili četiri kore, kako vam je lakše.
- Po meni je lepše kada su 4 kore, ali kako ko odluči – zbog brzine pripreme, plehova…
- Ja pečem po dve kore u plehu veličine 34×30 i podelim ih na pola.
- Naravno, koliko puta pečete kore, toliko puta treba mutiti belanca.
- Kore pečem 20-tak minuta na 170 stepeni (dužina pečenja i temperatura zavise i od jačine pećnice, kore treba blago da porumene).
- Za fil 1 umutim žumanca i cela jaja sa šećerom, sve dok se šećer ne otopi u potpunosti. Ako želite da skratite postupak mućenja, možete koristiti šećer u prahu.
- Ova smesa se kuva na pari, desetak minuta.
- Odmah stavljam čokoladu i neprekidno mešam, kada se čokolada otopi, kuvam još oko 2-3 minuta.
- Fil hladim mešanjem, kada dostigne temperaturu oko 40 stepeni, dodajem sitno iseckan margarin ili maslac (200g) i neprekidno mešam dok se on ne otopi. Ne mutim mikserom.
- Za drugi deo fila skuvam puding sa šećerom na uobičajen način i u tako vreo puding dodam ostatak margarina ili putera(50g) i brzo mešam dok se ne otopi. Smesa od pudinga i margarina treba da bude sjajna i homogena.
- Ukoliko vam se odvoji margarin, kojim slučajem, kada se smesa prohladi, umutite je štapnim mikserom.
- Kada je puding skroz hladan, dodajte umućen šlag krem (možete koristiti i slatku pavlaku, ali vodite računa prilikom mućenja iste, kako je ne biste premutili).
- Oba hladna fila sjedinite i to tako što ćete postepeno dodavati fil od čokolade u puding. Nemojte fil mutiti mikserom već mešajte varjačom.
- Ovako pripremljen fil će biti sjajan i imać teksturu kao eurokrem.
- Biće tamniji nego kada se muti mikserom.
- Ako ipak više volite penastiji fil, umutite ga mikserom.
- Pre filovanja torte, fil ohladite u frižideru.
- Kada žurim, fil stavim na pola sata u zamrzivač.
- Tortu filujte na sledeći način: kora, fil, kora, fil… dok ne utrošite sve sastojke.
- Torta je lepša kada odstoji bar 24h, kao i svaka druga.
Žao mi je što nemam fotografiju preseka torte. Kao i u većini slučajeva, zaboravila sam da ovekovečim presek. Tortu dekorišite po želji.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!