Malo drugačija reform torta – Kristina Gašpar

Malo drugačija reform torta, ili čokoladna torta sa orasima sa ukusom Reform torte?! Ne znam kako bih nazvala ovu tortu s obzirom da je drugačija u odnosu na starinsku Reform tortu. Reform torta je jedna stara, dobra, torta. Ne postoji niko ko nije čuo za nju i ko je nije probao.

Naravno, vole je oni koji vole jake čokoladne torte. Čitala sam razne recepte. Postoje varijacije na temu, ali ja tu ne bih ništa menjala ;).

S obzirom da je količina fila (po tradicionalnom receptu za Reform tortu) nedovoljna za dekoraciju, odlučila sam da fil preradim i doradim kako bih ga imala dovoljno. Probajte reformu pripremljenu i na ovaj način. Verujem da se nećete pokajati. Naravno, ukoliko vam je komplikovana priprema fila na ovaj način, možete pripremiti samo fil 1, a na fil 2, u tom slučaju, zaboravite.

Količinu čokolade možte povećati po ukusu. Često stavljam više, na ovu meru i do 500 g. U zavisnosti od toga kako ko zahteva. Mere su za jaja srednje veličine. Ukoliko korististe veća jaja, povećajte količinu oraha i šećera.

Neophodni sastojci za kore:

  • 15 belanaca
  • 350 g šećera
  • 350 g mlevenih oraha

Sastojci za fil 1:

  • 15 žumanaca
  • 2 cela jajeta
  • 250 g šećera
  • 300 g čokolade
  • 250 g putera ili margarina

Sastojci za fil 2:

  • 3 dl mleka
  • 50 g šećera
  • 40 g pudinga od čokolade
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g šlag krema od vanile
  • 1 dl mleka
Malo drugačija reform torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Malo drugačija reform torta – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Priprema:

  • Za kore umutiti belanca, pa dodati šećer i mutiti dok smesa ne posnae sjajna i glatka. Potom dodati orahe, izmešati i peći kore.
  • Od ove količine možete ispeći tri ili četiri kore, kako vam je lakše.
  • Po meni je lepše kada su 4 kore, ali kako ko odluči – zbog brzine pripreme, plehova…
  • Ja pečem po dve kore u plehu veličine 34×30 i podelim ih na pola.
  • Naravno, koliko puta pečete kore, toliko puta treba mutiti belanca.
  • Kore pečem 20-tak minuta na 170 stepeni (dužina pečenja i temperatura zavise i od jačine pećnice, kore treba blago da porumene).
  • Za fil 1 umutim žumanca i cela jaja sa šećerom, sve dok se šećer ne otopi u potpunosti. Ako želite da skratite postupak mućenja, možete koristiti šećer u prahu.
  • Ova smesa se kuva na pari, desetak minuta.
  • Odmah stavljam čokoladu i neprekidno mešam, kada se čokolada otopi, kuvam još oko 2-3 minuta.
  • Fil hladim mešanjem, kada dostigne temperaturu oko 40 stepeni, dodajem sitno iseckan margarin ili maslac (200g) i neprekidno mešam dok se on ne otopi. Ne mutim mikserom.
  • Za drugi deo fila skuvam puding sa šećerom na uobičajen način i u tako vreo puding dodam ostatak margarina ili putera(50g) i brzo mešam dok se ne otopi. Smesa od pudinga i margarina treba da bude sjajna i homogena.
  • Ukoliko vam se odvoji margarin, kojim slučajem, kada se smesa prohladi, umutite je štapnim mikserom.
  • Kada je puding skroz hladan, dodajte umućen šlag krem (možete koristiti i slatku pavlaku, ali vodite računa prilikom mućenja iste, kako je ne biste premutili).
  • Oba hladna fila sjedinite i to tako što ćete postepeno dodavati fil od čokolade u puding. Nemojte fil mutiti mikserom već mešajte varjačom.
  • Ovako pripremljen fil će biti sjajan i imać teksturu kao eurokrem.
  • Biće tamniji nego kada se muti mikserom.
  • Ako ipak više volite penastiji fil, umutite ga mikserom.
  • Pre filovanja torte, fil ohladite u frižideru.
  • Kada žurim, fil stavim na pola sata u zamrzivač.
  • Tortu filujte na sledeći način: kora, fil, kora, fil… dok ne utrošite sve sastojke.
  • Torta je lepša kada odstoji bar 24h, kao i svaka druga.

Žao mi je što nemam fotografiju preseka torte. Kao i u većini slučajeva, zaboravila sam da ovekovečim presek. Tortu dekorišite po želji.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Malo drugačija reform torta – Kristina Gašpar

Povezane teme

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Istraži recepte