Mekike sa domaćim kvascem od jabuka – Gvozdena Živković

Mekike sa domaćim kvascem od jabuka – došlo neko teško vreme, mi kao što nas dao Bog, u svakoj situaciji pronalazimo neko rešenje.

Desilo se sada da je došlo do nestašice kvasca, ja sam, evo, pokušala i uspela da napravim kvasac od jabuka.

Za izradu ovog kvasca, potrebno je strpljenja, potrebna vam je jedna srednja nakisela jabuka, 2 dl vode, 1 kašika šećera, 6 kašika pšeničnog brašna i 2 kašike kukuruznog brašna.

Prvi dan. Operite jabuku, očistite je od semena, nasecite na sitnije komadiće, dodajte šećer i prelijte mlakom vodom. Poklopite posudu i ostavite na toplom mestu 24 časa.

Drugi dan. Kroz cediljku ocedite vodu od jabuka. U teglici sa zatvaračem, dodajte oba brašna, dobro ih promešajte, dodajte mešajući vodu od jabuka. Kada dobijete masu bez grudvica kao za palačinke, zatvorite poklopcem i ostavite 24 časa na toplom.

Treći dan. Možete koristiti kvasac. Prilikom korišćenja kvasca uvek 1/4 ostavite u tegli. Dodajte još 3 kašike brašna i vode da dobijete testo kao za palačinke. Zatvorite posudu i ostavte u frižider do upotrebe.

Mekike sa domaćim kvascem od jabuka, sastojci:

  • 300 grama pšeničnog brašna
  • malo soli
  • 1 kašika ulja
  • kvasac od jabuka
  • 1,5 dl mlake vode i
  • ulje za prženje

Mekike sa domaćim kvascem od jabuka, priprema:

  • U brašno umešajte so, dodajte pripremljen kvasac i ulje. Mlakom vodom zamesite žitko testo, ostavite na toplom mestu bar sat vremena da nadođe.
  • Zagrejte ulje, pokvasite ruke vodom i od testa oblikujte mekike. Lagano ih spuštajte u zagrejano ulje.
  • Kratko ih pržite sa obe strane. Odlažite ih na kuhinjski papir.

Saveti:

  • Ovo su posne mekike, možete ih služiti uz ajvar ili slatke sa džemom ili šećerom, po želji.
  • Ako sa ovim kvascem mesite hleb, potrebno je više vremena da nadođe. Dobro je zamesiti hleb uveče i peći ga izjutra.
  • Jako su ukusne, nama su se baš dopale. Imam kvasac u kući, ali sam probala „za nedaj Bože“.

Gvozdena Živković

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Mekike sa domaćim kvascem od jabuka – Gvozdena Živković

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.