Meksička hrana: raj za sve gurmane: tortilja, limeta, luk, meso
Meksička hrana: raj za sve gurmane: tortilja, limeta, luk, meso

Da li ste znali da je meksička kuhinja deo UNESCO baštine? Naime, UNESCO pod svojim okriljem ima brojne konvencije koje se odnose na zaštitu raznolike baštine čovečanstva, a tokom 2010. i meksička  kuhinja postala je nematerijalna kulturna baština ove svetske organizacije.

Šta je to što meksičku kuhinju čini tako posebnom? Pročitajte.

Gastronomski turizam u Meksiku

Turističke agencije se slažu da je ovo veoma važan element koji itekako ima uticaja na ekonomiju Meksika. Naime, gastronomska baština, meksička regionalna i lokalna kuhinja, velika su atrakcija za strane turiste. Turisti su u stalnoj potrazi za novim, izvornim ukusima, a Meksiko itekako ima šta da ponudi svakom ljubitelju dobrog zalogaja.

 

Turizam je danas izuzetno razvijena privredna delatnost Meksika i upravo je koncept “gastronomskih destinacija” vrlo važan deo njihove turističke ponude. Da, činjenica je da ljudi koji dolaze u turističku posetu Meksiku uglavnom planiraju razgledanje muzeja, istorijskih centara, vreme provode na plažama i u prirodi, ali nema tog gosta koji u stranoj zemlji ne želi da proba nešto lokalno i dobro. U tom smislu, meksička kuhinja je neuporediva atrakcija.

Meksička hrana: raj za sve gurmane
Meksička hrana: raj za sve gurmane

Kulinarska odredišta u Meksiku poznata su po tome što neprestano rade promociju i na društvenim mrežama i u medijima objavljuju prednosti lokalne kuhinje; u tomeprednjače države Oaxaca, Puebla ili Yucatan. Dobri poznavaoci kulinarskih tajni Meksika znaju da fantastičnu hranu možete pronaći u restoranima u mestima Nayarita, Colime, Chiapasa i Mexico City.

Neki od prideva kojima se opisuju jela iz ovih oblasti su : “najuzbudljivija, najimpresivnija i najzavodljiivija hrana koja postoji na Zemlji”. To jeste hrana koja je osvojila svet, ne samo ukusom već  i načinom spremanja i posluživanja.

Meksiko treba doživeti kao šarenu oazu najraznovrsnijih predela; to je čista, velikodušna i gostoljubiva zemlja. Potražite dobre turističke ponude i doživite je na pravi način. Ako ste sladokusac i gurman, Meksiko je kao stvoren za vas. Zato pročitajte šta biste mogli u Meksiku da pojedete.

Kratak opis meksičke kuhinje

Tradicionalna meksička kuhinja uglavnom se zasniva na kukuruzu, čiliju, pasulju/mahunarkama,  semenkama bundeve, voću, začinima. Tu su i  obavezni ukusni sosevi i umaci poput mola (pročišćena mešavina chilija i raznih začina i sastojaka), almendradosa (umak od badema) i encacahuatadosa (umak od kikirikija). Kad su Španci naselili ovo geografsko područje zatekli su već razvijenu kulturu kulinarstva. Doveli su krave, koze, ovce, kokoške, svinje i doneli ulje. Upravo to je bilo ono pravo, ta fuzija sastojaka Starog sveta i kuhinja Novog sveta.

Zanimljivo je da su samostani bili mesta gde se dogodila jedna od najvažnijih stvari za meksičku kuhinju. Ssestre u samostanima su bile Španjolke ili Kreolke (od španskih roditelja, ali rođene u Meksiku), sa vrlo dobrim poznavanjem španske kulture, i njima je bilo dopušteno da u samostanu imaju pomoćnice iz meksičkih sela. Baš te mlade žene su kuvale razna jela u koja bi dodavale po malo čilija, i trava koje su im bile poznate. Tako je u stvari stapanje kultura i započelo.

Po čemu se meksička hrana u drugim zemljama razlikuje od autentične meksičke kuhinje?

Tradicionalna meksička hrana sadrži puno regionalnih začina i (uglavnom) lekovitog bilja pa se sprema od tih svežih namirnica. Meksička hrana u inostranstvu naziva se kolokvijalno Tex-Mex i razlikuje se u tehnikama kuvanja i sastojcima, a krajnji je rezultat potpuno drugačiji. Sve je ukusno i dobro, ali nije “pravo meksičko”.

Zato je najbolji način doživljaja autentične meksičke kuhinje – izbegavati moderna turistička mesta i jednostavno treba otići na pijacu, gledati šta se događa i jesti tamo gde jedu meštani.

Postoji jedan zanimljiv običaj kod Meksikanaca, sobremesa – pošto završe sa obilnim obrokom, piju kafu, konjak i zapale cigaretu, uz obavezan razgovor koji može potrajati i satima. Divan stari običaj opuštanja deo je tradicionalnih porodica sa velikim brojem članova.

Karakteristična jela u Meksiku

U Meksiku možete probati mnoge lokalne specijalitete, a mi ćemo vam predložiti neka od najboljih jela koje meksička kuhinja nudi.

Chilaquiles

Ovo popularno tradicionalno jelo za doručak sastoji se od malo pržene kukuruzne tortilje narezane na četvrtine, prekrivene zelenom ili crvenom salsom (crvena je blago začinjena). Jede se sa prženim jajima i piletinom, a na kraju se obično u jelo dodaju sir i pavlaka. Chilaquiles se često služi uz frijoles (vrsta pasulja).

Pozole

Prema antropolozima, ovu supu su nekada koristili kao deo ritualnih žrtvovanja. U moderna vremena postoji verzija sa piletinom i svinjetinom. Pravi se od domaćeg kukuruza sa puno bilja i začina, obično se dinsta satima, često i preko noći. Nakon što je dobro izdinstano i spremno za posluživanje, dodaje se zelena salata, rotkvica, luk, limeta i čili.

Meksička hrana: raj za sve gurmane: tortilja, limeta, luk, meso
Meksička hrana: raj za sve gurmane: tortilja, limeta, luk, meso

Tacos al pastor

Ovo tradicionalno jelo jedna je od najpopularnijih vrsta tacosa. Kažu da su ga dvadesetih i tridesetih godina XX veka u Meksiko doneli libanski i sirijski doseljenici. Da biste napravili tacos al pastor („u stilu pastira“), tanke trakice svinjetine treba odrezati na listiće, poređati na kukuruznu tortilju i poslužiti s lukom, listovima korijandera i ananasom.

Meksička hrana: raj za sve gurmane - taco
Meksička hrana: raj za sve gurmane – taco

Tostadas

Šta ako  nam se tortilje koje smo kupili osušile i ubajatile? Pa, možemo ih ispržiti. Tostade su jednostavno, ali ukusno jelo. Kukuruzne tortilje se prže u vrelom ulju dok ne postanu hrskave i zlatne. Zatim se poslužuju sa nekim sosom ili uz garnirung (prelivi frijole, sir, kuvano meso, plodovi mora).

Chiles en nogada

U bojama meksičke zastave, chiles en nogada ima taj “patriotski” elemanat. Poblano čili – ljute papričice punjene picadillom (mešavina seckanog mesa, voća i začina) predstavljaju zeleno na zastavi, kremasti umak na bazi oraha je beli, a semenke šipka su crveni deo jela. Jelo dolazi iz Pueble, kažu da je prvo posluženo don Agustinu de Iturbideu, kasnije meksičkom caru.

Elote

Ovo jelo možete naći gotovo u svakom gradu Meksika. Kukuruz se tradicionalno kuva i poslužuje se na štapiću (koji se jede poput sladoleda) ili u šoljicama. Njemu se zatim dodaju so, čili u prahu, limeta, maslac, sir, majonez i kiselo mleko.

Enchilade

Jelo poznato još iz vremena Maja. Ove kukuruzne tortilje obmotane oko malih parčića ribe su bile poslastica. Danas se prave od kukuruza i brašna punjene mesom, sirom, plodovima mora, pasuljem, povrćem ili svim navedenim. Napunjene tortilje prekriju se umakom od čilija, i eto savršenog meksičkog doručka.

Guacamole

Ovo je nesumnjivo jedno od najpopularnijih jela u Meksiku, ali malo ljudi zna da ovaj tradicionalni umak datira još iz vremena Asteka. Napravljene od avokada, luka, paradajza, limunovog soka i čili paprike (a ponekad i dva čena belog luka), guacamole se često jedu sa čipsom od tortilje ili kao prilog mesu.

Tamales

Tamales su pravile plemena Asteka, Maja i Inka jer im je bila potrebna kalorična hrana dok su u pokretu kroz šumu, u ratovima sa drugim plemenima. Kukuruzno testo napunjeno slatkim ili ljutim nadevom, zamotano u lišće banane ili u kukuruzovinu pa kuvano. Punjenje može biti različito: sa mesom, sirom, voćem, čilijem ili samo sos male (cimet, orah, biber, kumin). Omot tamalesa se skida i baca, jede se samo unutrašnji deo.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!