Mi smo sami kreatori svog zdravlja | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?

Svakog dana ljudi postaju sve više svesni veze koja postoji izmedju zdravlja i ishrane.

U modernom pristupu ishrani, vrednost namirnica se posmatra kroz njihove proteine, kalorije, ugljene hidrate, masnoće, vitamine i druge hranljive sastojke. Makrobiotika, kao više holistički pristup ishrani, posmatra hranu kroz njenu energiju, kretanje, teksturu i ukuse, pored nutritivnih vrednosti i kako kombinovati sve ove faktore da bismo doprineli optimalnom efektu hrane na vitalnost našeg organizma.

Umesto razlaganja namirnica na najsitnije molekule da bismo je bolje razumeli, makrobiotika se bavi razumevanjem kako energija namirnica utiče na nas – kad mi je hladno jedem hranu koja će da me ugreje, kad mi je vruće odabraću hranu koja će mi rashladiti telo. U oba slučaja hrana je ta koja će mi pomoći da se bolje osećam.

Ako su mi se mišići u podkolenicama zgrčili od previše rada ili vežbanja, odabraću hranu koja će ih opustiti. Ako sam se ugojila mogu da izaberem hranu koja će mi pomoći da odstranim viškove i uspostavim svoj balans, itd. Setite se da je kuhinja mesto gde stvaramo hranu i ljubav. Kuvanje je umetnički izraz strasti za životom koja postoji u svakom od nas. Hraniti druge i sebe smatram najdivnijim izrazom umetnosti života.

kuvanje-integralnog-pirinca-Cvijeta-Mesic-pngU biljnom kraljevstvu integralne žitarice predstavljaju centar. Žitarice u zrnu imaju jedinstvene odlike, jer su u isti mah i seme i plod. U njima su spojeni početak i kraj vegetacionog ciklusa pa tako predstavljaju najuravnoteženiju hranu za potrebe ljudi. Iz ovog razloga koji stoji u vezi sa evolucijom, kao i zbog uravnoteženog hranljivog sadržaja i velike prikladnosti da se skladno kombinuju sa drugim biljkama, integralne žitarice su bile glavna hrana svim ranijim civilizacijama i društvima koja skoro da nisu znala za degenerativne bolesti.

Integralne žitarice koje koristimo u svakodnevnoj makrobiotičkoj ishrani su: pirinač, ječam, proso, pšenica, ovas, kukuruz, heljda.

Bazični recept za kuvanje integralnog pirinča (i drugih žitarica)

1 šolja integralnog pirinča

2 šolje vode na šolju pirinča

Na vrh noža morske soli

Oprati pirinač i staviti ga u šerpu. Dodati vodu. Staviti ga na vatru bez poklopca, dok provri. Onda dodati prstohvat soli, poklopiti šerpu i na najslabijoj vatri kuvati 50tak minuta (dok ne upije vodu). Prijatno

Varijacija 1.

Staviti sve sastojke u ekspres lonac, zatvoriti poklopac i kad počne da pišti staviti vatru na minimum i kuvati oko 40 minuta. Prijatno.

Varijacija 2.

Meko kuvani integralni pirinač (i druge žitarice)

1 šolja integralnog pirinča

4 do 5 šolja vode

Na vrh noža morske soli

Kuva se na isti našin kao i čvrsta žitarica ali je odnos vode i žitarice drugačiji,i da bi se dobila kremasta žitarica. Može da se kuva i u ekspres loncu. Prijatno.

www.cvijetamesic.rs

Cvijeta Mesić - glumica i makrobiotičar - Recepti i Kuvar onlineCvijeta MesićOvlašćeni instructor makrobiotičkog kuvanja od strane School of Healing Arts, San Diego, SAD