Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću
Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću

Jedno od zanimanja koje postaje sve popularnije u Srbiji je profesija kuvara. Na TV ekranima imamo priliku da gledamo dosta emisija koje su doprinele afirmaciji ovog zanimanja, ali kako zaista izgleda svakodnevni život kuvara i koji su to izazovi sa kojima se oni susreću tokom posla?

Ovaj posao izuzetno je zanimljiv, a oni koji se njim bave kažu da je naporan i da se često radi pod velikim pritiskom. U nastavku teksta saznajte koje su to najčešći problemi sa kojima se susreću kuvari, ali i šta je najveća prednost njihovog zanimanja.

Pritisak na poslu

Kada su u restoranima gužve i treba pripremiti hranu za veliki broj ljudi, najveći pritisak trpe zaposleni u kuhinji, a kuvari su ti koji treba sve da drže pod kontrolom što im stvara ogroman pritisak i treba da nauče da se nose sa tim tokom karijere.

Kao bitnu stavku u kolektivu, kuvari ističu dobru atmosferu i razumevanje jer jedino tako tim može da funkcioniše i postiže dobre rezultate, a to je bitno u situacijama kada su restorani puni, a gosti nestrpljivo čekaju svoje porcije na tanjirima.

Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću
Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću

Odsustvo od kuće i zdravstvene tegobe

Posao kuvara nije tako jednostavan kao što izgleda na prvi pogled. Lečenje zdravstvenih problema sa kičmom je nešto što nažalost čeka veliki broj ljudi koji provode dosta vremena u stajećem položaju, a kuvari su svakako u toj kategoriji.

Da bi napredovali u karijeri, treba da rade ne samo jednu smenu već se dešava da nekada spoje i dve smene i to traje nekoliko godina kako bi postigli zapažene rezultate i istakli se u tom svetu.

Izloženi su psihofizičkom naporu zato što stoje tokom celog radnog vremena što loše utiče na zdravlje kičme, ali i krvnih sudova i celokupnog organizma.  U ovom je neophodno stalno prisustvo u restoranu, pa tako kuvari rade tokom cele nedelje, a neretko i praznicima, što implicira da često odsustvuju od kuće.

Sporiji napredak kuvara u Srbiji

Jedan od izazova sa kojim se kuvari u Srbiji susreću je napredovanje u karijeri. Ističe se da kod nas ide dosta sporije nego u inostranstvu zato što tu priliku uglavnom imaju oni koji rade u velikim lancima hotela.

Bavljenje kulinarstvom u Srbiji definitivno je posao koji ima perspektivu i ohrabrujuće je što mladi žele da se bave ovim poslom i u pripremanju hrane pronalaze zadovoljstvo. Znanje koje mogu da steknu ovde je zadovoljavajuće, a svakako treba da iskoriste šansu da usavrše svoje umeće u inostranstvu i uče u velikim restoranima.

Nekada su lanci ugostiteljskih objekata u mogućnosti da svojim zaposlenima plate obuku u restoranima u inostranstvu i tako pruže priliku da se specijalizuju u određenoj oblasti kuvanja. Dešava se i da uspeju da sklope dogovore sa najvećim restoranima u svetu, a da kuvari treba da plate deo troškova što je svakako cena koja je mala u odnosu na znanje koje se stekne.

Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću
Najveći izazovi sa kojima se kuvari susreću

Prednost kulinarstva – lako do posla

Sa ovom profesijom posao se lako pronalazi, a postoji dosta škola u kojima mladi mogu da se školuju za ove obrazovne profile. Popularizaciji zanimanja doprinele su strane emisije, ali i sve veći broj domaćih koje se bave temom kulinarstva.

Kako bi se u poslu napredovalo potrebno je stalno raditi na sebi, usavršavati se i sticati nova znanja tako da nije dovoljno samo završiti odgovarajuću obuku i školu i očekivati da se dođe do posla.

Veliki broj restorana i lanaca hotela širi svoje poslovanje i usled povećanog obima posla često raspisuje konkurs za razne pozicije u kuhinji. Oni organizuju i interne obuke kako bi mladi kuvare mogli da se prilagode njihovom načinu rada što se ističe kao velika prednost.

Koliko ima prednosti, toliko ima i mana, a kao i u svakom drugom poslu, najbitnije je da ga volite i lakše ćete preživeti i teške momente i više uživati u onim dobrim koje ovaj posao nosi sa sobom.

Izvor: putujsigurno.rs

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!