Makrobiotički dragulji - Tofu - by Cvijeta Mesić | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?

Namaz od tofua – by Cvijeta Mesić

Namaz od tofua –  odličan namaz za hleb ili slani keks, ili kao dip za umakanje svezeg povrća.

Najpoznatiji proizvodi od soje su tofu, miso (fermentirana pasta od soje) i šoju (prirodni soja sos). Dok su miso pasta i šoju ipak više proteinski dodaci jelima, tofu je namirnica koja može da se koristi kao jedan od stožera u zdravom načinu ishrane, na isti način kao što se meso i mlečni proizvodi koriste kao uobičajena ishrana. Sa tačke gledišta tela, protein koji ima tofu se ne razlikuje od proteina koji ima pile.

Dok mnoga visokoproteinska hrana, kao što je meso, mlečni proizvodi ili pasulji mogu ljudima da stvaraju probleme sa varenjem, tofu je veoma lako svarljiv, mnogo više nego kuvana zrna soje. Zato on može biti odlična hrana za bebe, starije ljude i kao što smo već napomenuli, za one koji imaju probleme sa varenjem hrane. Fito estrogen iz tofua je veoma pogodan za žene u menopauzi.

Tofu je, takođe, idealna dijetalna hrana, jer ne sadrži mnogo kalorija. Može da se koristi na bezbroj načina: u supama, sendvičima, salatama, pržen, pečen u rerni, kao namaz, od njega se prave kolači, itd… što sve zavisi od mašte i kreativnosti kuvara.

www.cvijetamesic.rs

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Namaz od tofua – by Cvijeta Mesić

makrobioticki dragulji tofu sir Cvijeta Mesic recepti i kuvar online

 • 1 pakovanje tofua
 • maslinovo ulje po ukusu
 • so
 • beli luk 3-4 čena
 • sok od jednog manjeg limuna
 • 12-13 zrna kapara (optimalno)
 • desetak crnih maslinki (sitno seckanih)
 1. Prvo tofu skuvati u vodi, oko 5 minuta.
 2. Zatim ga dodati u blender sa svim nabrojanim sastojcima, osim maslinki. Kada se izblendira probati i ako treba dodati još limuna ili maslinovog ulja ili soli…itd, zavisi od ukusa.
 3. Prebaciti ga u činiju i posuti seckanim maslinkama i ohladiti u frižideru pre upotrebe.
 4. Odličan je kao namaz za hleb ili slani keks, ili kao dip za umakanje svezeg povrća (šargarepa, drške celera, karfiol, pečurke, brokoli, itd). Prijatno.