Neka zamiršu salčići, srpski kroasani! - TESTIVAL #4 - fotografija Željko Blagojević
Neka zamiršu salčići, srpski kroasani! - TESTIVAL #4 - fotografija Željko Blagojević

Četvrti po redu TESTIVAL, biće održan u Domu omladine Beograda u subotu i nedelju 05. i 06. marta, od 10 do 20 časova. Neka zamirišu salčići!

Biće to prvi put da se TESTIVAL održava u Domu omladine Beograda. Posetioci će, tokom dva TESTIVALSKA dana, moći da vide ponudu po akcijskim cenama preko 40 izlagača i budu prisutni na velikom broju radionica sa degustacijom! Salčići su osnovna tema radionica TESTIVALA 2022 #4.

Zvanični program TESTIVALA #4 počinje svečanim otvaranjem u subotu 05.03. u 11h, kada će se prisutnima i medijima obratiti organizatori TESTIVALA i predstavnici Saveta TESTIVALA.

Svi TESTIVALI do sada imali su svoje zvezde, a na četvrti po redu dolaze čuveni profesionalci, proizvođači,  i veliki zaljubljenici u dobar zalogaj i dobru kapljicu. Na bini Doma omladine Beograda posetioci će moći da vide i poznata kulinarska TV lica a svakako i mnogo toga da nauče, uz besplatnu degustaciju raznih delicija na kraju svake od radionica. Jer, TESTIVAL je mesto gde se dolazi porodično. Mesto gde može nešto lepo da se vidi, nauči, a bogami i pojede…

Katarina Petrović (Kaja Gastronomad), imaće oba dana TESTIVALA svoj kulinarski šou gde će, uz pomoć  Uroša Bogdanovića, pripremati tradicionalni srpski recept – salčiće – koji su poznati i kao „srpski kroasani“. Ona je poznato TV lice – 2018. je snimila svoj prvi kulinarski šou „Katarinine čarolije“ na KitchenTV, koja je postala jako popularna, a tokom karijere, radila je i kao voditelj, novinar i reporter. Trenutno je angažovana na snimanju emisije Gastronomad, koja se emituje na RTS 1,  a koja je vrlo gledan kulinarski TV program.

Domaćin svih radionica, biće Uroš Bogdanović, medijski ekspert i konsultant.

Izlagači su, kao i na prethodna tri TESTIVALA, jedinstveni i veoma interesantni. Na prodajnoj izložbi će moći da se kupe po akcijskim cenama razne đakonije, počevši od domaćeg hleba sa domaćim kvascem, domaće kiflice, domaći kolači, domaće testenine od organskog brašna, pa preko zdravih, specijalnih namaza, poput namaza od bundeve, aronije, pa domaćih namaza od šljiva, pekmeza i džemova bez šećera, dimljenog zanatski rađenog sira, raznih domaćih štrudli, domaćih hladno ceđenih sokova, pa do domaćeg ajvara. A za sve „mesaroše“ biće tu i dimljenih đakonija: kobasica, kulena, slanine… Što se kaže: za svakog ponešto…

Ako niste verovali da najbolji tradicionalni kolači mogu da se prave sa punjenjem od aronije, TESTIVAL je tu da vas razuveri! Najbolju lenju pitu i najbolju baklavu sa aronijom, za sve prisutne pripremaće Nemanja Kosmajac, poslastičar sa stažom od 17 godina. Nemanja je vlasnik Dolci Veloci doo, koja snabdeva restorane i kafiće sa kolačima, a koristiće punjenja od aronije, koja gaji i priprema kompanija Hoff doo.

I ovaj TESTIVAL biće mesto na kome će kulinarski profesionalci, hedonisti i naučni radnici razgovarati o nematerijalnom kulturnom nasleđu Republike Srbije. Članice Saveta TESTIVALA, prof dr  Slađana Šobajić, sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu i dr Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu, Dragana Popov, predmetni profesor kulinarsta iz Ugostiteljske škole u Beogradu i Danijela Petrović iz Rujišta, opština Ražanj, razgovaraće o temi: „Kultura ishrane u Srbiji kroz istoriju“, u 16 h u subotu 05.03.2022.  Diskusioni panel sa temom „Tradicionalne poslastice u Srbiji“, planiran je za nedelju 06.03.2022. u 16h, a učesnici su Msr Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, master istorije umetnosti, Dragan Đorđević, predsednik Asocijacije autentičnih Hedonista i Miodrag Ilić, osnivač Testivala i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Za kraj da naglasimo, a desiće se na samom početku prvog dana u 11.15 h, biće proglašen najbolji recept za salčiće, koje je tokom 2021. godine prikupljao sajt Recepti i Kuvar online.

Program subota 05.03.2022.

10.00h – Početak prvog dana, ulazak za posetioce

11.00h – Svečano otvaranje

11.15h – Proglašenje najboljih salčića

12.00h – Metro HoReCa & Kuvanje sa Urošem – stručni tim METRO HoReCa centra će održati radionicu o pripremi salčića, ali će i deliti savete o pripremi drugih namirnica od testa i njihovoj nutritivnoj vrednosti i značaju u ishrani.

13.00h – Nemanja Kosmajac & Kuvanje sa Urošem – kakva je tradicionalna lenja pita sa aronijom?

14.00h – Katarina Petrović, Kaja GASTRONOMAD & Kuvanje sa Urošem – „Neka zamirišu salčići, srpski kroasani“

15.15h – Dejan Ilić & MNRO – Inkluzivna radionica – kako se prave salčići?

16.00h – Diskusioni Panel: Kultura ishrane u Srbiji kroz istoriju – prof. dr. Slađana Šobajić, sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu i dr. Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i Dragana Popov, predmetni profesor kulinarsta iz Ugostiteljske škole u Beogradu, Danijela Petrović, proizvodnja crepulja iz Rujišta, opština Ražanj.

18.00h – Dejan Ilić, karving majstor, nosilac srebrne medalje sa Svetskog kupa u karvingu  – karving voća i povrća.

20.00h – kraj prvog dana

Program nedelja 06.03.2022.

10.00h – Početak drugog dana, ulazak za posetioce

12.00h –Metro HoReCa & Kuvanje sa Urošem – stručni tim METRO HoReCa centra će održati radionicu o pripremi salčića, ali će i deliti savete o pripremi drugih namirnica od testa i njihovoj nutritivnoj vrednosti i značaju u ishrani.

13.00h – Nemanja Kosmajac & Kuvanje sa Urošem – kakva je tradicionalna baklava sa aronijom?

14.00h – Katarina Petrović, Kaja GASTRONOMAD & Kuvanje sa Urošem – „Neka zamirišu salčići, srpski kroasani“

16.00h – Diskusioni panel: Tradicionalne poslastice u Srbiji – Msr Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, master istorije umetnosti, Dragan Đorđević, predsednik Asocijacije autentičnih Hedonista i Miodrag Ilić, osnivač Testivala i autor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

18.00h – Dejan Ilić, karving majstor, nosilac srebrne medalje sa Svetskog kupa u karvingu  – Aranžiranje hrane, uz karving voća i povrća

19.00h – Svečano zatvaranje – proglašenje najboljih

20.00h – kraj drugog dana

TESTIVAL – GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE

NOVO MESTO – ISTO TESTO!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!