Oko sela testa ili krompir štrudla – Snežana Kitanović

Oko sela testa ili krompir štrudla – staro sremačko jelo, rastezano testo, zavijeno u krug i kuvano na krompiru.

Oko sela testa ili krompir štrudla, sastojci:

Testo:

  • 400 gr mekog brašna
  • 350-400 ml mlake vode
  • 10 gr soli
  • 120 ml ulja
  • mast za premaz

Fil:

  • 600 gr krompira
  • 3 glavice crnog luka
  • ½ dl ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica aleve paprika
Oko sela testa ili krompir štrudla - Snežana Kitanović - Recepti i Kuvar online
Oko sela testa ili krompir štrudla – Snežana Kitanović – Recepti i Kuvar online

Oko sela testa ili krompir štrudla, priprema:

  • U činiju staviti brašno, dodati so i pomešati, kako bi se brašno i so ujednačili.
  • Spojiti mlaku vodu i ulje i to dodati u brašno.
  • Testo kratko mesiti.
  • Dovoljno je samo toliko da se sjedine svi sastojci, par minuta.
  • Od ove količine dobiju se 3 male jufke.
  • Jufke ostaviti da se odmore, pokrivene krpom, oko 40 min.
  • Na sto staviti platneni stolnjak, staviti jednu jufku na sredinu,  namazati otopljenom masti i razvlačiti testo.
  • Kada je dovoljno tanko, višak testa na krajevima iskidati.
  • Jednim krajem stoljnjaka rolati testo kao štrudlu a zatim ga urolati u obliku puža.
  • Tako uraditi ii sa preostale dve jufke i motati “oko sela testa”(namotavati ih na puža).
  • Crni luk iseći na rebarca.
  • Prodinstati ga u odgovarajućoj posudi sa malo ulja.
  • Posoliti, pobiberiti i dodati malo aleve paprike.
  • Krompir iseći na kolutove, pa ga dodati u proprženi crni luk, promešati, pobiberiti.
  • Naliti vodom da ogrezne i ostaviti da se kuva oko 20 min, a zatim, preko krompira staviti testo i kuvati poklopljeno oko pola sata.

Snežana Kitanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Oko sela testa ili krompir štrudla – Snežana Kitanović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.