Pekmez ili džem od kajsija? by Kristina Gašpar

Da li volite pekmez ili džem od kajsija? Kako se sprema pekmez ili džem od kajsija?

Verujem da ne postoji osoba kojoj pekmez ili džem od kajsija nije omiljeni.

Ukoliko ne spada u vaše omiljene džemove, onda ga sigurno konzumirate u raznoraznim kolačima, jer pekmez od kajsija ima posebnu aromu i najčešće je korišćen pekmez za kolače.

Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove. Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.

Razlika između pekmeza i džema je u tome što se u pekmez dodaje manja količina šećera, voće se usitni i kuva duže na laganoj temperaturi. Često se prvo ukuva voda sa šećerom, pa se dodaje usitnjeno voće.

Kada je u pitanju priprema džema, obično se dodaje veća količina šećera i krupni delovi voća. Obzirom da šećer ima dejstvo konzervansa, džem se može kuvati kraće od pekmeza.

Bilo kako bilo, ne postoje neka obavezujuća pravila kojih se striktno treba pridržavati. Omiljene pekmeze i džemove spremajte po svom ukusu.

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih kajsija
  • 300-400 g šećera

PROČITAJ: Jednostavan starinski recept za pasirani pekmez od kajsija

Priprema:

  • Kajsije usitnite – isecite na sitnije komade, dodajte šećer i lagano izgnječite rukama.
  • Kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena.
  • Vreme kuvanja je okvirno jer nisu sve kajsije iste, neke su sočnije neke ne.
  • Kada varjačom pređete po dnu i ono se vidi, vaš pekmez ili džem je gotov.

Ukoliko se odlučite za pripremu pravog džema, očišćene kajsije pospite šećerom (možete staviti i više od 300-400 g), izmešajte i ostavite ih da odstoje nekoliko sati. Zatim ih kuvajte na uobičajen način.

I pekmez i džem treba čuvati na isti način – sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zavtvorite, a potom stavite u dunst ili pasterizujte.

Pekmez ili džem od kajsija - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pekmez ili džem od kajsija – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Pekmez ili džem od kajsija - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pekmez ili džem od kajsija – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pekmez ili džem od kajsija? by Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.