Perece – Kristina Gašpar

Perece imaju poseban ukus. Oblik i izgled daju ukus hrani. A perece zaista imaju poseban oblik. Možete napraviti od bilo kog testa sa kvascem. Testo možete napraviti sa mlekom, jogurtom, pavlakom, jajima…

Ovo je najjednostavniji recept za perece.

Perece, sastojci:

  • 500 g brašna
  • 3 dl mlake vode/mleka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kvasca
  • 1/2 dl ulja (ili 1 kašika masti/putera)
Perece - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Perece – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Za preliv:

  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • voda po potrebi

Perece, priprema:

  • Aktivirajte kvasac – kvasac, malo brašna i šećer umutite sa vodom.
  • Kada se kvasac aktivira, dodajte sve ostale sastojke.
  • Umesite glatko testo i ostavite ga da se udvostruči na toplom mestu.
  • Oblikujte kuglice željene veličine (okvirno 30-tak kuglica u zavisnosti od željene veličine pereca).
  • Svaku kuglicu istanjite rukama u dugačku rolnicu.
  • Rolnice oblikujte na radnoj površini, ali nemojte je posipati brašnom.
  • Perece ćete lakše oblikovati ukoliko površinu i testo ne posipate brašnom.
  • Ređajte ih u pleh koji ste obložili papirom za pečenje.
  • Perece premažite umućenim jajetom i pecite ih uzagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
  • Potom ih poprskajte belom smesom – umutite brašno i so, vodu dolivajte postepeno dok ne dobijte smesu gušću nego za palačinke.
  • Perece vratite u rernu da se dopeku (oko 5 minuta).
  • Najčešće pravim manje i deblje perece jer ih stane više u pleh.

Savet:

Ukoliko nemate dovoljno kvasca ili niste sigurni da li je dobar/svež, sipajte u brašno malo praška za pecivo (1/4 ili 1/3 kašičice praška za pecivo).

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.