Pijane rolnice od tikvica – Kristina Gašpar

Pijane rolnice od tikvica – ostalo mi je belo vino od farbanja jaja. A kako nije bilo prilike da se popije u slast, iskoristila sam ga za ručak. Da se ne baci. Zeleni kardamom sam dobila od Sanje, tako da je on u ovom jelu „Ultimativni sastojak„.

Pijane rolnice od tikvica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pijane rolnice od tikvica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pijane rolnice od tikvica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pijane rolnice od tikvica – ostalo mi je belo vino od farbanja jaja. A kako nije bilo prilike da se popije u slast, iskoristila sam ga za ručak. Da se ne baci.

  • 3 komada mlade tikvice
  • 1 šolja pirinča
  • 2,5 šolje vode
  • 0,5 šolje vina (ili više, po ukusu)
  • 2 čena belog luka
  • 3 grančice mirođije
  • 4 kašike trapista (rendanog, ili nekog sličnog sira)
  • so (po ukusu)
  • biber (po ukusu)
  • domaća mešavina začina (po ukusu)
  • zeleni kardamon (po ukusu)
  • 2 kašike parmezana
  1. Pirinač prelijte vodom i kuvajte na nižoj temperaturi dok ne upije vodu.
  2. Sipajte vino, sitno iseckan beli luk i mirođiju.
  3. Začinite po ukusu i sipajte još vode po potrebi (pirinač traba da bude dobro kuvan). Umešajte sir.
  4. Tikvice isecite na tanke šnite, uzduž.
  5. Nelepljivi tiganj poprskajte uljem.
  6. Pecite tikvice kratko sa jedne i sa druge strane (dok delimično ne omekšaju).
  7. Ređajte ih na tanjir.
  8. Prohlađenim pirinčem filujte tikvice – napravite kuglicu željene veličine, stavite na širi kraj tikvice, urolajte i učvrstite čačkalicom.
  9. Poređajte ih u pleh, pospite parmezanom i pecite u zagrejanoj rerni na 220-250 stepeni desetak minuta – dok malo ne porumene.
Ovako pripremljene tikvice možete služiti i kao toplo i kao hladno predjelo. Čačkalica je više estetski momenat. Na rolnice možete dodati komad slanine (pre pečenja) kako bi čačkalice poslužile svrsi 🙂

Zeleni kardamom ima specifičnu aromu. Prva nota podseća na miris limuna. Stavila sam jednu mahunu kada i vino koju sam na kraju izvadila (može se dodati više mahuna, 2-3). Ne nalazi se baš lako u našim krajevima, pa ga možete izostaviti.

Došla sam na ideju da iskombinujem belo vino, zeleni kardamom, mirođiju i beli luk. I nisam pogrešila.

Ništa od navedenih začina ne dominira previše, ukus je baš „mljac“.

Od ostatka nadeva napravite kuglice koje možete uvaljati u pečeni susam ili rendani sir. Kuglice možete služiti odmah ili ih prethodno zapeći u rerni kao i rolnice.

Rolnice su lepše kada se koriste manje tikvice i naprave mini rolnice.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pijane rolnice od tikvica – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.