Pijane rolnice od tikvica – Kristina Gašpar

0

Pijane rolnice od tikvica – ostalo mi je belo vino od farbanja jaja. A kako nije bilo prilike da se popije u slast, iskoristila sam ga za ručak. Da se ne baci. Zeleni kardamom sam dobila od Sanje, tako da je on u ovom jelu „Ultimativni sastojak„.

Pijane rolnice od tikvica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pijane rolnice od tikvica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Pijane rolnice od tikvica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Pijane rolnice od tikvica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Pijane rolnice od tikvica - ostalo mi je belo vino od farbanja jaja. A kako nije bilo prilike da se popije u slast, iskoristila sam ga za ručak. Da se ne baci.
Obrok Ručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 45 minutes
Ukupno vreme 1 hour
Broj osoba 2 osobe

Sastojci

  • 3 komada mlade tikvice
  • 1 šolja pirinča
  • 2,5 šolje vode
  • 0,5 šolje vina ili više, po ukusu
  • 2 čena belog luka
  • 3 grančice mirođije
  • 4 kašike trapista rendanog, ili nekog sličnog sira
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • domaća mešavina začina po ukusu
  • zeleni kardamon po ukusu
  • 2 kašike parmezana

Uputstvo za pripremu

  1. Pirinač prelijte vodom i kuvajte na nižoj temperaturi dok ne upije vodu.
  2. Sipajte vino, sitno iseckan beli luk i mirođiju.
  3. Začinite po ukusu i sipajte još vode po potrebi (pirinač traba da bude dobro kuvan). Umešajte sir.
  4. Tikvice isecite na tanke šnite, uzduž.
    Pijane rolnice od tikvica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  5. Nelepljivi tiganj poprskajte uljem.
    Pijane rolnice od tikvica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  6. Pecite tikvice kratko sa jedne i sa druge strane (dok delimično ne omekšaju).
    Pijane rolnice od tikvica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  7. Ređajte ih na tanjir.
    Pijane rolnice od tikvica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  8. Prohlađenim pirinčem filujte tikvice - napravite kuglicu željene veličine, stavite na širi kraj tikvice, urolajte i učvrstite čačkalicom.
    Pijane rolnice od tikvica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
  9. Poređajte ih u pleh, pospite parmezanom i pecite u zagrejanoj rerni na 220-250 stepeni desetak minuta - dok malo ne porumene.
    Pijane rolnice od tikvica - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Beleške

Ovako pripremljene tikvice možete služiti i kao toplo i kao hladno predjelo. Čačkalica je više estetski momenat. Na rolnice možete dodati komad slanine (pre pečenja) kako bi čačkalice poslužile svrsi 🙂Zeleni kardamom ima specifičnu aromu. Prva nota podseća na miris limuna. Stavila sam jednu mahunu kada i vino koju sam na kraju izvadila (može se dodati više mahuna, 2-3). Ne nalazi se baš lako u našim krajevima, pa ga možete izostaviti.Došla sam na ideju da iskombinujem belo vino, zeleni kardamom, mirođiju i beli luk. I nisam pogrešila.Ništa od navedenih začina ne dominira previše, ukus je baš "mljac".Od ostatka nadeva napravite kuglice koje možete uvaljati u pečeni susam ili rendani sir. Kuglice možete služiti odmah ili ih prethodno zapeći u rerni kao i rolnice.Rolnice su lepše kada se koriste manje tikvice i naprave mini rolnice.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.