Pijane rolnice od tikvica – ostalo mi je belo vino od farbanja jaja. A kako nije bilo prilike da se popije u slast, iskoristila sam ga za ručak. Da se ne baci. Zeleni kardamom sam dobila od Sanje, tako da je on u ovom jelu „Ultimativni sastojak„.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Pijane rolnice od tikvica – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Pijane rolnice od tikvica – ostalo mi je belo vino od farbanja jaja. A kako nije bilo prilike da se popije u slast, iskoristila sam ga za ručak. Da se ne baci.
- 3 komada mlade tikvice
- 1 šolja pirinča
- 2,5 šolje vode
- 0,5 šolje vina (ili više, po ukusu)
- 2 čena belog luka
- 3 grančice mirođije
- 4 kašike trapista (rendanog, ili nekog sličnog sira)
- so (po ukusu)
- biber (po ukusu)
- domaća mešavina začina (po ukusu)
- zeleni kardamon (po ukusu)
- 2 kašike parmezana
- Pirinač prelijte vodom i kuvajte na nižoj temperaturi dok ne upije vodu.
- Sipajte vino, sitno iseckan beli luk i mirođiju.
- Začinite po ukusu i sipajte još vode po potrebi (pirinač traba da bude dobro kuvan). Umešajte sir.
- Tikvice isecite na tanke šnite, uzduž.
- Nelepljivi tiganj poprskajte uljem.
- Pecite tikvice kratko sa jedne i sa druge strane (dok delimično ne omekšaju).
- Ređajte ih na tanjir.
- Prohlađenim pirinčem filujte tikvice – napravite kuglicu željene veličine, stavite na širi kraj tikvice, urolajte i učvrstite čačkalicom.
- Poređajte ih u pleh, pospite parmezanom i pecite u zagrejanoj rerni na 220-250 stepeni desetak minuta – dok malo ne porumene.
Zeleni kardamom ima specifičnu aromu. Prva nota podseća na miris limuna. Stavila sam jednu mahunu kada i vino koju sam na kraju izvadila (može se dodati više mahuna, 2-3). Ne nalazi se baš lako u našim krajevima, pa ga možete izostaviti.
Došla sam na ideju da iskombinujem belo vino, zeleni kardamom, mirođiju i beli luk. I nisam pogrešila.
Ništa od navedenih začina ne dominira previše, ukus je baš „mljac“.
Od ostatka nadeva napravite kuglice koje možete uvaljati u pečeni susam ili rendani sir. Kuglice možete služiti odmah ili ih prethodno zapeći u rerni kao i rolnice.
Rolnice su lepše kada se koriste manje tikvice i naprave mini rolnice.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!