Pileći pilav recept – Recepti i Kuvar online
Pileći pilav recept će, svakom ljubitelju piletine i jela, koja se brzo spremaju, verovatno, biti na prvom mestu rang liste. Ova varijacija recepta donosi i sastojke, karakteristične za grčku kuhinju, kao što su: origano, limun i feta sir.
Naziv Pilav je pozajmljen iz turskog jezika, a što je došlo iz persijskog jezika gde se, izgovara pilāv, na Hindi jeziku je pulāv, a i u Sanskrit jeziku, gde se izgovara pulāka. Zbog velike popularnosti ovog jela, postoje varijacije imena u mnogim jezicima, uključujući polou, palov, pilau, polu, polaao (Bengali), pulao/pulav (Hindi)
Jedna od najranijih književnih referenci u vezi sa jelom pilav, može se naći u istoriji Aleksandra Velikog, kada se opisuje baktrijansko gostoprimstvo.
Baktrija je bila istočna pokrajina u Velikom Iranu, verovatno rodno mesto Aleksandrove supruge Roksane. Veruje se da su vojnici iz Aleksandrove vojske doneli recept za pripremu pilava u Makedoniju, nakon čega se ovo jelo proširilo širom Grčke. Izvor: Wikipedia
Pileći pilav recept je jedno od omiljenih jela ovog regiona.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Pileći pilav recept – Recepti i Kuvar online
Pileći pilav recept će, svakom ljubitelju piletine i jela, koja se brzo spremaju, verovatno, biti na prvom mestu rang liste.
- 500 gr pileći bataci (4 komada)
- morska so (po ukusu)
- sveže mleveni crni biber (po ukusu)
- 2 kašičice origano
- 2 kašike maslinovo ulje
- 1 glavica crveni luk (sitno iseckan)
- 2 čena beli luk (sitno iseckan)
- 300 gr pirinač basmati (ili dugog zrna)
- 500 gr pileća supa
- 0,5 komad rendana kora limuna
- 0,5 komad sok od limuna
- 100 gr feta sir (izmrvljen)
- 1 komad šargarepa (isečena na kolutove)
- 1 komad peršun koren (isečen na kolutove)
- Piletinu stavite u lonac, dodajte šargarepu i peršun koren, posolite i ostavite 15 minuta da ključa. Procedite i izdvojte piletinu i šargarepu i peršun. Supu ostavite sa strane.
- Piletinu dobro pospite solju, mlevenim crnim biberom i polovinom količine origana. U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednju temperaturu i dodajte piletinu. Dinstajte sa svake strane par minuta, dok ne porumeni. Nakon toga, izvadite piletinu.
- U tiganj dodajte seckani crveni luk i prstohvat soli, i dinstajte oko 3 minuta. Dodajte origano i beli luk, i dinstajte oko 30 sekundi.
- Dodajte pirinač, uz mešanje i dinstajte oko 1 minut. Dodajte piletinu, šargarepu i peršun koren. Nalijte sa pilećom supom, u kojoj se piletina kuvala, tako da svi sastojci budu dobro pokriveni supom. Tiganj pokrijte poklopcem i dinstajte 15-20 minuta, dok supa ne ispari. Kad je pilav gotov, prelijte ga limunovim sokom i pospite korom od limuna.
- Pilav servirati odmah, veoma topao. Serviranu količinu pilava pospite komadićima feta sira. Prijatno!
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!