Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Pileći pilav recept – Recepti i Kuvar online

0

Pileći pilav recept – Recepti i Kuvar online

Pileći pilav recept će, svakom ljubitelju piletine i jela, koja se brzo spremaju, verovatno, biti na prvom mestu rang liste. Ova varijacija recepta donosi i sastojke, karakteristične za grčku kuhinju, kao što su: origano, limun i feta sir.

Pileći pilav recept - Recepti i Kuvar online
Pileći pilav recept – Recepti i Kuvar online

Naziv Pilav je pozajmljen iz turskog jezika, a što je došlo iz persijskog jezika gde se, izgovara pilāv, na Hindi jeziku je pulāv, a i u Sanskrit jeziku, gde se izgovara pulāka. Zbog velike popularnosti ovog jela, postoje varijacije imena u mnogim jezicima, uključujući polou, palov, pilau, polu, polaao (Bengali), pulao/pulav (Hindi)

Jedna od najranijih književnih referenci u vezi sa jelom pilav, može se naći u istoriji Aleksandra Velikog, kada se opisuje baktrijansko gostoprimstvo.

Baktrija je bila istočna pokrajina u Velikom Iranu, verovatno rodno mesto Aleksandrove supruge Roksane. Veruje se da su vojnici iz Aleksandrove vojske doneli recept za pripremu pilava u Makedoniju, nakon čega se ovo jelo proširilo širom Grčke. Izvor: Wikipedia

Pileći pilav recept je jedno od omiljenih jela ovog regiona.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Pileći pilav recept - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Pileći pilav recept – Recepti i Kuvar online

Pileći pilav recept će, svakom ljubitelju piletine i jela, koja se brzo spremaju, verovatno, biti na prvom mestu rang liste.
Obrok Ručak
Kuhinja Internacionalna
Vreme pripreme 15 minutes
Termicka obrada 40 minutes
Ukupno vreme 55 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 500 gr pileći bataci 4 komada
  • morska so po ukusu
  • sveže mleveni crni biber po ukusu
  • 2 kašičice origano
  • 2 kašike maslinovo ulje
  • 1 glavica crveni luk sitno iseckan
  • 2 čena beli luk sitno iseckan
  • 300 gr pirinač basmati ili dugog zrna
  • 500 gr pileća supa
  • 0,5 komad rendana kora limuna
  • 0,5 komad sok od limuna
  • 100 gr feta sir izmrvljen
  • 1 komad šargarepa isečena na kolutove
  • 1 komad peršun koren isečen na kolutove

Uputstvo za pripremu

  1. Piletinu stavite u lonac, dodajte šargarepu i peršun koren, posolite i ostavite 15 minuta da ključa. Procedite i izdvojte piletinu i šargarepu i peršun. Supu ostavite sa strane.
  2. Piletinu dobro pospite solju, mlevenim crnim biberom i polovinom količine origana. U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednju temperaturu i dodajte piletinu. Dinstajte sa svake strane par minuta, dok ne porumeni. Nakon toga, izvadite piletinu.
  3. U tiganj dodajte seckani crveni luk i prstohvat soli, i dinstajte oko 3 minuta. Dodajte origano i beli luk, i dinstajte oko 30 sekundi.
  4. Dodajte pirinač, uz mešanje i dinstajte oko 1 minut. Dodajte piletinu, šargarepu i peršun koren. Nalijte sa pilećom supom, u kojoj se piletina kuvala, tako da svi sastojci budu dobro pokriveni supom. Tiganj pokrijte poklopcem i dinstajte 15-20 minuta, dok supa ne ispari. Kad je pilav gotov, prelijte ga limunovim sokom i pospite korom od limuna.
  5. Pilav servirati odmah, veoma topao. Serviranu količinu pilava pospite komadićima feta sira. Prijatno!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.