Pita sa tikvicama i heljdom – Snežana Knežević

0

Pita sa tikvicama i heljdom – sada je sezona tikvica. Iskoristite to i napravite ovu zdravu pitu sa tikvicama i heljdom, koja može da se jede i ako ste na hrono ishrani.

Pita sa tikvicama i heljdom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Pita sa tikvicama i heljdom – Snežana Knežević – Recepti i Kuvar online
Najbolji recept meseca
Najbolji recept meseca – Recepti i Kuvar online
Pita sa tikvicama i heljdom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Pita sa tikvicama i heljdom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Pita sa tikvicama i heljdom - sada je sezona tikvica. Iskoristite to i napravite ovu zdravu pitu sa tikvicama i heljdom, koja može da se jede i ako ste na hrono ishrani.
Obrok Doručak
Kuhinja Internacionalna
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 55 minutes
Broj osoba 8 osoba

Sastojci

  • 300 g tikvica krupno rendane
  • 5 komada jaja
  • 1 kašičica sitne morske soli
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica origana sušeni ili svež
  • 50 ml maslinovo ulje
  • 150 g kukuruzni griz
  • 250 g integralno ovseno brašno
  • 1 šolja pečene heljde u zrnu šolja od 2 dl
  • 1 kesica praška za pecivo
  • pola veze svež peršunov list
  • 3 kašike susamovog semena belog ili crnog

Uputstvo za pripremu

  1. U odgovarajuću posudu izlomite jaja, dodajte sitnu morsku so, mleveni kim, origano i maslinovo ulje. Jaja umutite ručno žicom za mućenje.Tikvicu očistite od kore ako nije mlada, inače ne morate da je ljuštite, i narendajte je ručno na krupno rende ili ako imate multi-praktik još bolje je jer tada tikvica tokom rendanja bude više suva. U rendane tikvice dodajte oba brašna, prašak za pecivo i prstohvat sitne morske soli. Sve promešajte da brašno pokupi višak tečnosti, koju su pustile tikvice. Dodajte ocedjena zrna heljde, iseckani peršun i umućena jaja sa začinima. Sve dobro promešajte da se poveže.Pripremite manji četvrtasti pleh, iki kalup oblika po želji, koji ste obložili papirom za pečenje. Izlite smesu za pitu, pospite je susamom i stavite u rernu zagrejanu na 200 C stepeni da se peče oko 30 minuta. Kada pita porumeni i odvoji se od papira za pečenje gotova je. Možete da proverite pomoću čačkalice, zabotite je u testo, koja ako je suva kada je izvadite ukazuje da je pita pečena ako nije vratite je da se dopeče.
    Pita sa tikvicama i heljdom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online
  2. Pitu izvadite iz rerne, pokrite i ostavite nekih 15 minuta da se prohladi. Isecite pitu na kocke i poslužite, po želji, uz kiselu pavlaku ili bez.
    Pita sa tikvicama i heljdom - Snežana Knežević - Recepti i Kuvar online

Beleške

Heljdu dobro operite u nekoliko voda. Nalite je vrućom vodom i ostavite preko noći. Sutradan je ocedite od vode i ostavite sa strane.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.