Pizza Napolitana - Recepti i Kuvar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Pizza recept - Recepti i Kuvar online

Pizza Napolitana je tradicionalni recept za proizvode koji se prave u profesionalnim pećima (pizzeria, picerija), i namenjeni su krajnjim potrošačima.

Mi smo vam pripremili recept Pizza Napolitana, koja se obavezno peče u peći na drva. Pizza je jedno od najpopularnijih jela i recepata na svetu.

Pizza Napolitana - Recepti i Kuvar | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?
Pizza recept – Recepti i Kuvar online

Pizza Napolitana – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar pizza napolitana e1406981146544

Pizza Napolitana je tradicionalni recept za proizvode koji se prave u profesionalnim pećima (pizzeria, picerija), i namenjeni su krajnjim potrošačima.

 • 600 gr belo brašno
 • 300 ml voda
 • 10 gr so
 • 200 gr paradajz sos
 • 200 gr mocarela
 • bosiljak
 • 2 čen beli luk
 • maslinovo ulje (extra virgin)
 • 25 gr svež kvasac
 • origano
 1. Pripremanje testa: u duboki sud naspite vodu i dodajte 10% od ukupne količine brašna. Dodajte oko 10 gr morske soli (ili obične). Dodajte 5 gr suvog ili svežeg kvasca. Dobro promešajte. Uz lagano mešanje, dodajte ostatak brašna. Ovaj deo procesa, trebalo bi da traje oko 10 minuta.
 2. Dobijeno testo, mesiti oko 20 minuta, veoma lagano. Testo bi trebalo da bude lepljivo i fleksibilno na dodir. Najbolje brašno za pripremu pizza (pice) trebalo bi da absorbuje 50-55% vode u odnosu na svoju težinu. Brašno za pripremu bi trebalo da bude ekvivalent belog brašna tip 00, koji se koristi u Italiji. Kompletna priprema bi trebalo da se obavi, bez preteranog zagrevanja testa.
 3. Izvadite testo iz suda za pripremu, i ostavite ga na stolu da stoji 2 sata, pokrivenog vlažnom krpom. Tako se testo neće stvrdnuti i zadržaće potrebnu vlažnost. Nakon 2 sata odležavanja, podeliti testo na delove od 180-250 gr. Pojedinačne kugle od testa, ostaviti da fermentiraju još 4-6 sati, na sobnoj temperaturi,
 4. Posle druge fermentacije, razviti testo, da bude kružnog oblika, i podići ivice, tako da njihova debljina ne bude veća od 1 – 2 cm.
 5. Na podlogu od testa dodati 60-80 gr paradajz sosa, ili svežeg paradajza, sitno isečenog. , polazeći od centra prema spolja. Preko paradajza dodati mocarela sir, usitnjen rukama. Dodati listova svežeg bosiljka po želji. Kružnim pokretima od centra, prema spolja, preliti sa 5 gr maslinovog ulja extra virgin. Dodati origano po ukusu.
 6. Tradicionalno, pizza (pica) se peče u peći na drva, na temperaturi od 485 C. Pečenje ne bi trebalo da traje više od 60-90 sekundi. Pizza je gotova kad paradajz postane gust i konzistentan, mocarela sir bude istopljen, a bosiljak, beli luk i origano odaju jak miris i aromu, a nisu pregoreli.
 7. Služiti toplo. Po želji prelijte sa nekoliko kapi kvalitetnog maslinovog extra virgin ulja.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!