Pogača.
Pogača, sastojci:
- 1kg brašna,
- 1 kašičica soli,
- 1 kockica svežeg kvasca,
- 225 ml mleka,
- 125 ml vode,
- 100 g masti,
- 2 žumanceta i
- 100 ml ulja.
Za premazivanje:
- 1 žumance
Za posipanje:
- crni susam (1 kašičica).
Pogača, priprema:
- U mlako mleko dodamo malo soli, šećera, kvasac i malo brašna.
- Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta.
- Kad se kvasac digne, dodamo ulje, mast, vodu, šećer, žumanca i brašno.
- Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda.
- Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste.
- Podelimo testo na dva dela.
- Od prvog i drugoga dela uzmite po malo testa i napravite kuglicu za sredinu.
- Od prvoga dela napravite lopice i ređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- Drugi deo razvaljajte, isecite kao što je prikazano no slici, zasecite po sredini i formirajte listić .
- Listić ređajte u krug na kuglice, špic ide na kuglicu.
- U sredinu testa stavite kuglicu.
- Testo premažite žumancetom, a srednju kuglicu pospite crnim susamom.
- Pogaču ostavite da raste još jedno 45 minuta i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne bude pečena.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!