Pogača – Verica Poznanović

Pogača.

Pogača, sastojci:

  • 1kg brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kockica svežeg kvasca,
  • 225 ml mleka,
  • 125 ml vode,
  • 100 g masti,
  • 2 žumanceta i
  • 100 ml ulja.

Za premazivanje:

  • 1 žumance

Za posipanje:

  • crni susam (1 kašičica).
Pogača - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Pogača – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online
Pogača - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Pogača – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online
Pogača - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Pogača – Verica Poznanović – Recepti i Kuvar online

Pogača, priprema:

  • U mlako mleko dodamo malo soli, šećera, kvasac i malo brašna.
  • Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta.
  • Kad se kvasac digne, dodamo ulje, mast,  vodu, šećer, žumanca i brašno.
  • Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda.
  • Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste.
  • Podelimo testo na dva dela.
  • Od prvog i drugoga dela uzmite po malo testa i napravite kuglicu za sredinu.
  • Od prvoga dela napravite lopice i ređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  • Drugi deo razvaljajte, isecite kao što je prikazano no  slici, zasecite po sredini i formirajte listić .
  • Listić ređajte u krug na kuglice, špic ide na kuglicu.
  • U sredinu testa stavite kuglicu.
  • Testo premažite žumancetom, a srednju kuglicu pospite crnim susamom.
  • Pogaču ostavite da raste još jedno 45 minuta i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne bude pečena.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.