Prebranac je jelo koje se tradicionalno sprema za posne praznične ručkove, a posebno za Badnje veče. Za prebranac, inače, važi pravilo da zahteva mnogo crnog luka, mnogo ulja i mnogo aleve paprike. Nećete pogrešiti ni ako stavite više od navedenih količina.
Služiti toplo ili hladno jelo uz salatu po izboru. Prijatno!
Prebranac gravče na tavče, sastojci:
- 500 gr pasulja prebranca
- 500 ml ulja
- 600 gr crnog luka
- po ukusu: soli, bibera, lovorovog lista, suvog začina
- 4 glavice belog luka
- 10 suvih paprika
- 4-5 kašike aleve paprike
Prebranac gravče na tavče, priprema:
- Pasulj očistiti, oprati u nekoliko voda. Naliti i ostaviti da nabubri preko noći. Sutradan pasulj prokuvati i prvu vodu baciti. Naliti vodu i kuvati pasulj po potrebi dok se ne skuva.
- Zagrejati kuvani pasulj.
- Na zagrejanom ulju dodati sitno iseckani crni luk. Malo propržiti dok luk dobije staklastu boju.
- Staviti listove lovora, posoliti, dodati sitno seckani beli luk i pržiti dok luk ne porumeni.
- Dodati alevu papriku i nastaviti kratko sa prženjem.
- Sipati zagrejani pasulj izmešati i ostaviti da se ukrčka oko 15 minuta.
- Pasulj preručiti u tepsiju.
- Dodati oprane i očišćene suve paprike.
- Pasulj zapeći na 250 C oko 30 minuta ili manje po potrebi.
Vreme pripreme: 120 minuta
Broj osoba: 6
Danijela Žikić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!