Prebranac gravče na tavče – Danijela Žikić

Prebranac je jelo koje se tradicionalno sprema za posne praznične ručkove, a posebno za Badnje veče. Za prebranac, inače, važi pravilo da zahteva mnogo crnog luka, mnogo ulja i mnogo aleve paprike. Nećete pogrešiti ni ako stavite više od navedenih količina.

Služiti toplo ili hladno jelo uz salatu po izboru. Prijatno!

Prebranac gravče na tavče, sastojci:

  • 500 gr pasulja prebranca
  • 500 ml ulja
  • 600 gr crnog luka
  • po ukusu: soli, bibera, lovorovog lista, suvog začina
  • 4 glavice belog luka
  • 10 suvih paprika
  • 4-5 kašike aleve paprike

Prebranac gravče na tavče, priprema:

  • Pasulj očistiti, oprati u nekoliko voda. Naliti i ostaviti da nabubri preko noći. Sutradan pasulj prokuvati i prvu vodu baciti. Naliti vodu i kuvati pasulj po potrebi dok se ne skuva.
  • Zagrejati kuvani pasulj.
  • Na zagrejanom ulju dodati  sitno iseckani crni luk. Malo propržiti dok luk dobije staklastu boju.
  • Staviti listove lovora, posoliti, dodati sitno seckani beli luk i pržiti dok luk ne porumeni.
  • Dodati alevu papriku i nastaviti kratko sa prženjem.
  • Sipati zagrejani pasulj izmešati i ostaviti da se ukrčka oko 15 minuta.
  • Pasulj preručiti u tepsiju.
  • Dodati oprane i očišćene suve paprike.
  • Pasulj zapeći na 250 C oko 30 minuta ili manje po potrebi.

Vreme pripreme: 120 minuta
Broj osoba: 6

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Prebranac gravče na tavče – Danijela Žikić

Recept za prebranac

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.