Prebranac.
Prebranac, sastojci:
- 500 gr belog pasulja
- 500 gr crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 200 ml ulja
- 1 lovorov list
- 1 kašika aleve paprike
- so
- biber
Prebranac, priprema:
- Pasulj oprati naliti vodom i ostaviti da stoji preko noći.
- Sutradan ocediti tu vodu, pasulj opet naliti vodom i kuvati 10-15 minuta.
- Baciti vodu, dobro oprati pasulj, naliti ga hladnom vodom, dodati kašičicu soli i lovorov list.
- Kuvati da omekšsa. Potom ga ocediti od vode. Očistiti crni luk i staviti ga u hladnu vodu da odstoji desetak minuta. Zatim ga iseći na tanke kolutove.
- Jedan deo ulja zagrejati u šerpi i ispržiti crni luk da porumeni.
- Skloniti sa ringle i dodati sitno seckan beli luk, malo mlevenog bibera, aleve paprike i soli.
- U keramičku ili vatrostalnu posudu stavljati red pasulja, red luka. Svaki red luka preliti kašikom ulja. Poslednji red mora da bude pasulj. Na kraju naliti vodom gde se kuvao pasulj, da ogrezne, i peći u rerni zagrejanoj na 200 C dok voda ne ispari i uhvati se korica (oko pola sata).
- Prijatno!
Jelena Nikolić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!