Priganice. Imam sestru bliznakinju i obe smo mnogo volele našu baku koja nas je redovno dočekivala iz škole sa pripremljenim „priganicama“. Recept sam zapisala i često spremam svojim ukućanima. Nemojte ih pržiti na ulju, ukusnije su i mekše kada se isprže na svinjskoj masti.
Priganice, sastojci:
Za testo:
- 500 gr brašna,
- 250 ml vode,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- 20 gr svežeg kvasca,
- 50 ml ulja.
Za prženje:
- svinjska mast, po potrebi
Priganice, priprema:
Za testo:
- U 100 ml mlake vode izmrviti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da nadođe.
- U dublju posudu usuti brašno, dodati nadošli kvasac, preostalu mlaku vodu (150 ml), posolitu, sipati ulje i zamesiti testo.
- Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
- Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na tri jufke.
- Svaku jufku razviti oklagijom u veći krug.
- Svaki krug iseći na po 6 trouglova.
- Pržiti na zagrejanoj masnoći dok ne porumene sa obe strane.
- Odlagati na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak masnoće.
O receptu: služiti uz sir, ajvar, pršutu…
Vreme pripreme: 70 minuta
Broj porcija: 4
Lako se priprema
Mrsno jelo
Vesna Pavlović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!