Punjene tikvice – Recepti i Kuvar online

Recept za punjene tikvice, uz dodatak soka od paradajza, je deo mediteranske i arapske kuhinje. Takođe, korišćenjem sojinih ljuspica, umesto junećeg mesa, ovaj recept za punjene tikvice, lako se prilagođava vegeterijanskoj ishrani.

Punjene tikvice - Recepti i Kuvar online
Punjene tikvice – Recepti i Kuvar online

Punjene tikvice – Recepti & Kuvar

Recept za punjene tikvice, uz dodatak soka od paradajza, je deo mediteranske i arapske kuhinje.

  • 4 komada tikvice
  • 500 gr juneće meso (mleveno)
  • 60 gr pirinac
  • 1 komad jaje
  • 1 glavica crveni luk
  • 2 kašike peršun (svež, iseckan)
  • 1 kašika mirođija (sveža, iseckana)
  • so
  • biber
  • juneći bujon
  • 1 čen beli luk
  • 500 ml sok od paradajza
  • maslinovo ulje
  1. Tikvice dobro oprati. Odstraniti kraj tikvice, koji je spajao sa stabljikom. Svaku tikvicu prerezati na pola. Pažljivo izdubiti svaku tikvicu, tako da se ne ošteti, ili probuši kora. Očišćene tikvice ostavite 10 minuta u slanoj vodi.
  2. U tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte iseckani crveni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i propržite nekoliko minuta. Na kraju, dodajte pirinač i propržite još nekoliko minuta. Sklonite sa izvora toplote, i ostavite da se malo ohladi.
  3. Masi mesa i pirinča dodajte jedno umućeno jaje i mešajte dok se masa ne izjednači. Zatim dodajte iseckani beli luk i peršun, mirođiju, kao i so i biber po ukusu. Dobro promešajte. Ovom masom za nadev ispunite sve tikvice.
  4. Sud za pečenje podmažite sa maslinovim uljem. Naređajte punjene tikvice. Dodajte oko 2 dl junećeg bujona (ako nemate, koristite mlaku vodu). Tikvice prelijte sa sokom od paradajza. Po želji, možete dodati nekoliko komada isečenog zrelog paradajza i staviti ih između tikvica. Takođe, po želji, soku od paradaza možete dodati malo cimeta, radi bolje arome.
  5. Peći u rerni na nižoj temperaturi (oko 150 C), oko 1 sat i 15 minuta. Tikvice služiti u velikom dubokom tanjiru, prelivene sokom od paradajza, u kom su se dinstale, a kao prilog, poslužite kiselo mleko.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Punjene tikvice – Recepti i Kuvar online

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.