Rolat sa jagodama – sezona jagoda je počela pre oko mesec dana. Svakog dana su sve lepše i ukusnije. Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.
Sa jagodama možete napraviti razne ukusne poslastice – torte i kolače. Nisu vam neophodni neki posebni recepti, možete da kombinujete oko što volite.
Kao inspiracija, poslužio mi je recept Aleksandre Gorek, blog Vanilla & Staubzucker. Kako izgleda njen rolat sa jagodama, može videti na fotografiji. Aleksandrin recept se nalazi OVDE.
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>
Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>
Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Rolat sa jagodama – sezona jagoda je počela pre oko mesec dana. Svakog dana su sve lepše i ukusnije. Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.
Biskvit:
- 3 komada jaja
- 0,75 šolja šećera ((šolja koju sam koristila je od 2 dl))
- 1 kesica vanilin secera
- 0,5 šolja ulja
- 0,25 šolja mleka
- 1 šolja mekog brasna
- 1 kašika kakaoa
- 0,5 kašičice praška za pecivo
Fil:
- 2 dl slatke pavlake
- 200 gr svežih jagoda (150 – 200 gr)
- marmelada (po potrebi)
Dekoracija:
- 100 gr čokolade (za glazuru)
- jagode (po potrebi)
Priprema biskvita:
- Penasto umutite belanca, dodajte šećer mutite dok se on ne potopi, zatim dodajte žumanca, pa ulje, mleko i na kraju umešajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili.
- Za ovu količinu bi bilo poželjno koristiti pleh od rerne (ja sam koristila pleh dimenzija 30*30 cm zato je moj biskvit malo deblji).
- Pleh obložite papirom za pečenje i pecite ga 10-tak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
- Biskvit prohladite nekoliko minuta, pa ga uvijte (zajedno sa papirom) i upakujte u vlažnu krpu.
Priprema fila:
- Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer po ukusu.
- Jagode iseckajte na sitnije komade i sjedinite sa pavlakom.
Filovanje:
- Odvijte biskvit, premažite ga mlakom marmeladom po izboru.
- Preko marmelade, namažite fil od jagoda i slatke pavlake.
- Urolajte ga.
Rolat:
- Rolat premažite marmeladom i sa gornje strane.
- Prelijte ga istopljenom čokoladom i dekorišite jagodama.
Čokoladna glazura i marmelada (na gornjoj strani) nisu obavezni. Rolat možete posuti šećerom u prahu i kakaom, na primer.
*Napomena:
Ukoliko nemate marmeladu koja se uklapa uz ovaj rolat, možet je pripremiti od nekog crvenog voća – jagoda, malina, višanja… Ja sam izabrala maline – sjedinila sam zamrznute maline i šećer. Kuvala sam ih desetak minuta na srednjoj temperaturi. Ukoliko se odlučite za jagode ili višnje, nakon 10-tak minuta kuvanja, izmiksajte ih štapnim mikserom.
Za marmeladu od malina sam koristila 250 g malina i 100 g šećera.
A uz rolat sa jagodama se odlično uklapa sok od jagoda.
A za poneti, izgleda ovako:
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!