Rolat sa jagodama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Rolat sa jagodama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Rolat sa jagodama – sezona jagoda je počela pre oko mesec dana. Svakog dana su sve lepše i ukusnije. Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.

Sa jagodama možete napraviti razne ukusne poslastice – torte i kolače. Nisu vam neophodni neki posebni recepti, možete da kombinujete oko što volite.

Kao inspiracija, poslužio mi je recept Aleksandre Gorek, blog Vanilla & Staubzucker. Kako izgleda njen rolat sa jagodama, može videti na fotografiji. Aleksandrin recept se nalazi OVDE.

Rolat sa jagodama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

rolat sa jagodama5

Rolat sa jagodama – sezona jagoda je počela pre oko mesec dana. Svakog dana su sve lepše i ukusnije. Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.

Biskvit:

  • 3 komada jaja
  • 0,75 šolja šećera ((šolja koju sam koristila je od 2 dl))
  • 1 kesica vanilin secera
  • 0,5 šolja ulja
  • 0,25 šolja mleka
  • 1 šolja mekog brasna
  • 1 kašika kakaoa
  • 0,5 kašičice praška za pecivo

Fil:

  • 2 dl slatke pavlake
  • 200 gr svežih jagoda (150 – 200 gr)
  • marmelada (po potrebi)

Dekoracija:

  • 100 gr čokolade (za glazuru)
  • jagode (po potrebi)

Priprema biskvita:

  1. Penasto umutite belanca, dodajte šećer mutite dok se on ne potopi, zatim dodajte žumanca, pa ulje, mleko i na kraju umešajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili.
  2. Za ovu količinu bi bilo poželjno koristiti pleh od rerne (ja sam koristila pleh dimenzija 30*30 cm zato je moj biskvit malo deblji).
  3. Pleh obložite papirom za pečenje i pecite ga 10-tak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
  4. Biskvit prohladite nekoliko minuta, pa ga uvijte (zajedno sa papirom) i upakujte u vlažnu krpu.

Priprema fila:

  1. Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer po ukusu.
  2. Jagode iseckajte na sitnije komade i sjedinite sa pavlakom.

Filovanje:

  1. Odvijte biskvit, premažite ga mlakom marmeladom po izboru.
  2. Preko marmelade, namažite fil od jagoda i slatke pavlake.
    rolat sa jagodama2
  3. Urolajte ga.
    rolat sa jagodama7

Rolat:

  1. Rolat premažite marmeladom i sa gornje strane.
    rolat sa jagodama19
  2. Prelijte ga istopljenom čokoladom i dekorišite jagodama.
    rolat sa jagodama16
P.S.
Čokoladna glazura i marmelada (na gornjoj strani) nisu obavezni. Rolat možete posuti šećerom u prahu i kakaom, na primer.

*Napomena:
Ukoliko nemate marmeladu koja se uklapa uz ovaj rolat, možet je pripremiti od nekog crvenog voća – jagoda, malina, višanja… Ja sam izabrala maline – sjedinila sam zamrznute maline i šećer. Kuvala sam ih desetak minuta na srednjoj temperaturi. Ukoliko se odlučite za jagode ili višnje, nakon 10-tak minuta kuvanja, izmiksajte ih štapnim mikserom.

Za marmeladu od malina sam koristila 250 g malina i 100 g šećera.

A uz rolat sa jagodama se odlično uklapa sok od jagoda.

Rolat sa jagodama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

A za poneti, izgleda ovako:

Rolat sa jagodama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Rolat sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!